Haberler

05 Temmuz 2018

Çad Meslek Lisesi Eğitimcileri Türkiye’nin Mesleki Eğitim Kapasitesi Yerinde İnceledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen Meslek Edindirme ve İstihdamı Artırma Programı (MESİP) kapsamında Çad Teknik Meslek Lisesi öğretmenlerinin Tokat’ta Türk meslektaşlarıyla birlikte güncel eğitim teknolojilerini incelemeleri ve hazırlanan eğitim setlerinin ders aracı olarak kullanımını öğrenmeleri sağlandı.

Çad, Türkiye’nin dost eli TİKA tarafından geliştirilen projelerle yenilenme heyecanı yaşıyor. BM insani gelişim raporuna göre pek çok alanda desteğe ihtiyacı olan Çad, başkent Encemine’de TİKA aracılığıyla her alanda Türkiye tecrübesinden yararlanma imkânına kavuştu.

Bu çerçevede özel sektörün ihtiyacını karşılayacak kalifiye eleman eksikliğinin yerli ve yabancı yatırımcının Çad’a gitmesini engelleyen başlıca faktörlerden birisi olduğu tespitine dayalı olarak Encemine’deki Teknik Meslek Lisesi’ne destek sağlayan TİKA, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 2017 yılında çalışma başlatmıştı. Tokat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eğiticilerinin Encemine’de görevlendirilmesi neticesinde hazırlanan rapor ışığında Çad Mesleki Teknik Eğitim Projesi kapsamında gelecekte yapılacak faaliyetler planlandı.

TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü tarafından yürütülen Meslek Edindirme ve İstihdamı Artırma Programı (MESİP) kapsamında Çad Teknik Meslek Lisesi öğretmenlerinin Tokat’ta Türk meslektaşlarıyla birlikte güncel eğitim teknolojilerini incelemeleri ve hazırlanan eğitim setlerinin ders aracı olarak kullanımını öğrenmeleri sağlandı. Encemine Mesleki Teknik Lisesi’nin Elektrik, Motor ve Metal İşleri bölümünden 6 öğretmen Tokat’ta başlayan 2 haftalık programa iştirak ederek, Encemine Mesleki Teknik Lisesi’ne hibe edilecek eğitim setlerinin kurulum, bakım ve kullanımı konusunda eğitim gördü. Ayrıca Türkiye’deki mesleki eğitim ortamlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili uygulamaları gözlemleyen Çadlı misafirler, kendileri için düzenlenen sosyal program çerçevesinde muhtelif gezi, incelemeler ve ziyaretler de gerçekleştirdi.

Çad Encimine Meslek Lisesi Öğretmeni Muhammet Diallo, Çad’da kullanılan teknolojinin klasik teknoloji olduğunu  Tokat’taki teknolojinin ise dünya standartlarına doğru gelinen son teknoloji kullanıldığını söyledi. Diallo, Çad’ın önemli konumda olan bir ülke olduğunu belirterek, “O nedenle buradaki eğitimleri çok önemli görüyoruz. Bu eğitimi iyi bir şekilde alarak ülkemize dönmeyi istiyoruz. Bu işbirliği sürekli olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Sonraki Haber

Gagavuzya Acil Yardım Müdürlüğü’ne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moldova’da bulunan Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi’nde faaliyet gösteren Acil Yardım Müdürlüğü’ne teknik ekipman desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından temin edilen malzemeler Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi 1. Başkan Yardımcısı...