Haberler

02 Ekim 2017

Çad’da Genel Referans Hastanesi'nin Eczanesi TİKA Tarafından Yenilendi

Çad’da Genel Referans Hastanesi’ne ait eczane Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yeniden inşa edilerek hizmete sunuldu.

TİKA Çad’ da sağlık, eğitim, mesleki eğitim, tarım, insani yardım alanlarındaki çalışmalarına yenilerini eklemeye devam ediyor. TİKA, Çad’ın başkenti Encemine’nin en eski ve en fazla hasta tedavisi yapılan hastanesi olan Genel Referans Hastanesi’ne ait eczaneyi yeniden inşa ederek hizmete sundu. Eczane 2013 yılında çıkan yangın sonucu tamamen yanarak kullanılamaz hale gelmişti. 550 m2 kapalı alana sahip eczane, TİKA tarafından yeniden modern bir şekilde inşa edilerek düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.

Teslim törenine; Çad Sağlık Bakanı Bayan Ngarbatina Carmel Sou, Çad-Türkiye Parlemento Dostluk Grubu üyesi Çad’lı Milletvekilleri, T.C. Çad Büyükelçisi  Serdar Cengiz, TİKA Başkan Yardımcısı  Ali Maskan, THY Encemine Ofis Müdürü Deniz Yürük, Kral Melik Faysal Üniversitesi Rektörü Abdallah Bakhit Saleh, Başkent  Encemine’nedeki diğer hastanelerin  başhekimleri, ve Encemine PKO Koordinatör Yrd. Erhan Vargün katıldı.

Genel Referans Hastanesi Müdürü Prof. Dr. Choua Ouchem yaptığı konuşmada Türkiye’nin TİKA vasıtasıyla kendileri için yaptığı çalışmalardan memnuniyet duyduğunu, TİKA ile işbirliği yaparak Sağlık alanında yeni projeler yapmak istediklerini ifade etti.

TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Türkiye’nin Afrika açılımın bir gereği olarak TİKA’nın Afrika kıtasında çalışmalarını her alanda yoğunlaştırdığını ancak sağlık sektöründeki projeler öncelikli projeler olduğunu kaydetti. TİKA Başkan Yardımcısı Maskan, TİKA olarak kardeş Çad’da yakın gelecekte daha büyük ve geniş halk kitlelerinin faydalanacağı projeler yapacaklarını, Türkiye’nin her alanda sahip olduğu bilgi birikimini ve deneyimini kardeş ülke Çad’a aktarmak istediklerini belirtti.

T.C. ÇAD Büyükelçisi Serdar Cengiz; Türkiye’nin TİKA, Türk Hava Yolları, Maarif Vakfı ve bütün sivil toplum kuruluşları ile Çad’da bulunduğunu bu çalışmaların Türkiye’nin kardeş Çad halkı ile olan derin tarihi ilişkilerini geliştirmek istemesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Çad Sağlık Bakanı Bayan Sou; teslim töreninde yaptığı konuşmada; Türkiye’nin TİKA vasıtasıyla Çad Sağlık sistemine farklı projelerle verdiği desteği takdir ettiklerini, 4 yıl önce yanan eczanenin tekrar hizmete alınmasıyla sokakta sağlıksız ortamlarda ilaç satışının azalacağını belirtti.

Sonraki Haber

Sırbistan’ın En Büyük Yaşlı Bakım Merkezi’ne TİKA’dan Fiziki Alt Yapı Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Sırbistan’ın en büyük yaşlı bakım merkezine fiziki alt yapı desteğinde bulunuldu. Sırbistan’da yürütülen faaliyetlerini her geçen gün artıran TİKA, sağlık sektöründe; gerçekleştirdiği projeler ile hem sağlık alanında...