Haberler

07 Kasım 2014

Burkina Faso'da 100 Bin Moringa Oleifera Ağacı Yetiştirilmesi Projesi'nin Üçüncü Aşamasına Geçildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle Burkina Faso’nun saygın sivil toplum kuruluşu Belwet Derneği tarafından yürütülen 100 bin Moringa Oleifera Ağacı Yetiştirilmesi Projesi’nin üçüncü aşamasına geçildi.

TİKA, Burikina Faso’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA’nın destekleriyle Burkina Faso’nun saygın sivil toplum kuruluşu Belwet Derneği tarafından yürütülen 100 bin Moringa Oleifera Ağacı Yetiştirilmesi Projesi’nin üçüncü aşamasına geçildi.

TİKA tarafından ilk etapta Belwet Derneği’ne 100 bin Moringa tohumu, gübre ve çeşitli hafif tarım aletleri hibesi gerçekleştirildi. Projenin ikinci aşamasında, Belwet Derneği tarafından Moringa tohumlarından elde edilen fidanlar, derneğe ait 300 hektarlık arazide ve ülke çapında 75 okul bahçesine dikimi yapıldı. Ayrıca bu kapsamda, 10 hektarlık bir alanda Burkina Fasolu Çocuklar ve Soma Şehitleri Hatıra Ormanı oluşturuldu.

Projenin üçüncü aşamasında ise, TİKA tarafından anılan derneğe Moringa Oelifera yapraklarının kurutulması ve öğütülmesi işlemleri için 8 adet kurutma makinası, 8 adet öğütme makinası ve çeşitli tarım aletleri temin edildi. Moringa Oelifera Ağacı ürünleri, gıda sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılıyor. Söz konusu proje kapsamında, Moringa ağacından elde edilecek ürünlerin işlenerek, özellikle okul çağındaki iyi beslenemeyen çocuklara besin takviyesi olarak dağıtılması ve çölleşme tehdidi ile karşı karşıya bulunan ülkenin, ağaç dikimi sayesinde çölleşme ve erozyon ile mücadelesine destek olunması amaçlanıyor.

Söz konusu projenin son aşamasında Moringa Oelifera Ağaçlarının yapraklarından elde edilen gıdaların ve meyvelerinden üretilen yağın Burkina Faso’daki ilköğretim çağındaki çocuklara, yetimhanelerde yaşayan çocuklara ve Hastalerin pediyatri bölümlerine dağıtılması öngörülüyor.

Belwet Derneği sivil toplum kuruluşunun Başkanı Larlé Naaba Tigré düzenlenen teslim töreninde, projeye verilen destek konusunda TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
 

Sonraki Haber

Moldova'da Gökoğuz Yeri III. Ekonomik Forumu'na Destek

  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle Komrat’ta Gökoğuz Yeri III. Ekonomik Forumu gerçekleştirildi. TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde düzenlenen çeşitli programlara destek vermeye devam ediyor. Bu çerçevede TİKA’nın destekleriyle Komrat’ta Gökoğuz Yeri III. Ekonomik...