Haberler

18 Temmuz 2013

Bosna Hersek'te, Soykırımın ve Etnik Temizliğin Önlenmesi Sempozyumuna Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın katkılarıyla Saraybosna’da Bristol Otel’de “Soykırımın ve Etnik Temizliğin Önlenmesi” konulu sempozyum düzenlendi.

TİKA’nın desteğiyle Saraybosna’da gerçekleştirilen “Soykırımın ve Etnik Temizliğin Önlenmesi” konulu sempozyuma, Azerbaycan Dini İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Elşad İskenderov, TİKA yetkilileri, Saraybosna Novigrad Belediye Başkanı Semir Efendiç’in yanı sıra Azerbaycan, Fransa, Türkiye, Danimarka, Kıbrıs, İsviçre, Avusturya, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten akademisyenler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Hocalı Katliamında çekilen görüntülerden oluşan “Sonsuz Koridor” adlı belgesel ile başlayan sempozyum Azerbaycan Dini İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı İskenderov’un açılış konuşmasıyla devam etti. Bakan İskenderov, 613 kişinin 1992 yılında, Azerbaycan’da işlenen Hocalı katliamında hayatını kaybettiğini, bu katliamdan 3 yıl sonra Avrupa’da, Bosna Hersek’te daha büyük bir katliamın yaşandığını ve uluslararası örgütlerin bu insanlık trajedilerini önlemek için zamanında harekete geçmediğini belirtti.
Azerbaycan Dini İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı İskenderov, benzer acıların önüne geçilmesi ve yaşanmaması adına uluslararası mekanizmaların harekete geçebilmesi için sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluk düştüğünü sözlerine ekledi.

Novigrad Belediye Başkanı Efendiç ise, son 10 yıldan bu yana Bosna Hersek’te sürdürülen çalışmaların sonuçlarını almaya başladıklarını belirterek, bu sayede Srebrenitsa katliamına ilişkin uluslar arası kamuoyunda duyarlılık oluştuğunu ve soykırımın kabul edilmeye başlandığını vurguladı. “Srebrenitsa’da öldürülenler kurban değil, kahramandır” diyen Srebrenitsa soykırımından sağ kurtulan Belkisa Suleymanoviç, benzer olaylarının yaşanmaması için yeni neslin insane hakları konusunda eğitilmesi gerektiğini ifade etti.

“Hocalı’dan Srebrenica’ya” isimli Hocalı ve Srebrenica’da çekilen fotoğrafların sergilendiği fotoğraf sergisinin açılışı da yine sempozyum kapsamında Azerbaycan Dini İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı İskenderov tarafından yapıldı. Katılımcılar aynı zamanda 2012 yılında TİKA tarafından açılan Srebrenica Anma Galerisi’ni de ziyaret etti.

Sonraki Haber

Afganistan'ın Ulaştırma Alt Yapısının Geliştirilmesine Devam Ediliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yürütülen Afganistan’ın ulaştırma alt yapılarının geliştirilmesi kapsamında geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Kabil Pul-i Sokhta – Darulaman Sarayı Arasındaki Yolun Asfaltlanması Projesi’nin yer teslim töreni gerçekleştirildi. Afganistan’ın yeniden imarı...