Haberler

27 Nisan 2012

Bosna-Hersek'te Bir Kasabanın Kaderi Arıcılıkla Değişiyor

Eğitimler Başladı

Zeljeznopolje, Zenica-Doboj Kantonu’nda,Hırvat ve Boşnak nüfusun bir arada yaşadığı Zepçe Belediyesi’ne bağlı bir kasaba. Savaş sonrasında bölgede istihdam alanı olarak bilinen fabrikaların kimi kapanıp kimi de üretim kapasitesini büyük oranda azalttı. Halkın önemli bir kısmı savaşın yaralarını sarmanın yanısıra işsizlikle mücadele etmek zorunda kaldı. Birçok gazi ve şehit ailesinin bulunduğu bölgede savaş sonrasında yeni bir istihdam alanı olarak tarım ve hayvancılık faaliyetleri, kasaba yeniden hayat bulmasını sağlıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Saraybosna Program Koordinasyon Ofisi yetkilileri tarafından bölgede yapılan saha çalışması neticesinde ortaya çıkan arıcılık projesi, uzmanların inceleme çalışmaları ile bir çerçeve kazandı. 1 Mart 2012 tarihi itibari ile bölgede görevlendirilen mukim arıcı uzmanın eğitim çalışmalarına istekli bir biçimde katılan kasabalılar aynı zamanda birlikte öğrenmenin ve bir iş yapmanın heyecanını yaşıyor.

Üst Düzey Destek ve İlgi

Bosna-Hersek’te kamuoyunun ilgisini çeken projeye resmi düzeyde en üst seviyede destek veriliyor. 22 Nisan 2012 tarihinde TİKA Saraybosna Program Koordinasyon Ofisini yetkililerini makamında ağırlayan Zenica-Doboj Kantonu Başbakanı Fikret Plevljak, görüşme sırasında projeden duyduğu memnuniyeti, projenin daha verimli ilerlemesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti. Plevljak ayrıca birliğin faaliyetlerini yürüteceği bir ofis binası ve deponun tahsisi için gerekli süreci başlattığını belirtti. Tarım, Orman ve Su Yönetimi Bakanı Samir Selimoviç ve Çalışma Sosyal Politikalar ve Mülteciler Bakanı Mirko Trifunoviç’in de katıldığı toplantıda projenin kalkınma süreçlerine ve istihdam problemine etkili bir çözüm sunduğu ifade edildi. Bosnalı yetkililer
Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti.

Kovanlar ve Arıların Dağıtımı 15 Mayıs’ta

80 çiftçi ailenin faydalanacağı proje çerçevesinde kovan, oğul arı, gezgin arıcılık için kamyonet ve bilumum arıclık makine ve teçhizatından oluşan malzemelerin dağıtımı 15 Mayıs tarihi itibarıyla başlayacak ve Haziran ayı içinde proje ile ilgili bir tören yapılacak.

Sonraki Haber

TİKA-Sesric- Moritanya İslam Cumhuriyeti Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı

En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik olarak başlatılacak ilk program olan Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRİC) ve...