Haberler

17 Temmuz 2013

Bosna Hersekli Arıcılara Destek

Bosna Hersek’te Jepçe- Zeljeznopolye Kasabasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yürütülen arıcılık projesi kapsamında arıcılık ekipmanları ve malzeme dağıtımı gerçekleştirildi.

TİKA tarafından Zeljeznopolye’de iki yıldan bu yana uygulanan arıcılık projesi çerçevesinde arıcılık ekipmanları dağıtımı düzenlenen törenle yapıldı. Törene, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Birimi Dairesi Başkanı Dr. Gökçen Kalkan, Zepçe İslam Birliği başimamı Izet ef. Efendiç, Belediye Meclis Başkanı Muhamed Jusufoviç, Zeljeznopolye Bölgesel Birlik Başkanı Amer Ahmiç, Arıcılar Birliği Başkanı Mujo Aganoviç, TİKA yetkilileri, birçok birlik üyesi ve davetli katıldı.

TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Birimi Dairesi Başkanı Dr. Gökçen Kalkan törende yaptığı konuşmada; TİKA’nın Balkanlarda ve bu çerçevede Bosna Hersek’te ürettiği farklı alanlarda bir çok proje olduğunu fakat bunlar arasında gelir getirici projelerin oldukça önemli bir yeri olduğunu altını çizdi. TİKA’nın daha önce Bosna Hersek başta olmak üzere Balkanlar’da çeşitli bölgelerde arıcılık projesi yürüttüğünü belirten TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Birimi Dairesi Başkanı Dr. Kalkan, “Arıcılık projelerinde önemli sonuçlar elde edildi. Doğrudan kişi başına düşen gelirde artış kaydedildiği gibi proje ile toplumsal dayanışma ve birlikte hareket etme bilinci arttı. Bu kapsamda projenin sosyal ve kültürel kalkınma ile toplumsal barış üzerinde de etkileri oldu” dedi.

İki yıldır devam eden söz konusu proje kapsamında 2012 yılında bin 220 adet kovan, oğul arı, 80 set arıcılık malzemesi, makine ve ekipmanları , bir adet kamyonetten oluşan malzeme dağıtım gerçekleştirilmişti. 2012 yılında yapılan bu dağıtımından sonra bu yıl da 50 aileye arı, kovan ve arıcılık malzemeleri dağıtımı yapıldı. Toplam bin 620 kovanın ve diğer arıcılık malzemlerinin hibe edildiği proje çerçevesinde aynı zamanda TİKA aracılığıyla Bosna Hersek Tarım İşleri Bakanlığından görev verilen bir uzman tarafından iki yıldır kapsamlı eğitim programları da düzenleniyor.

Birliğin üye sayısı, gerçekleştirilen dağıtım sonrasında toplam 150’ye ulaştı. Söz konusu projeyle birlikte yörenin gelir seviyesinin arttırılması hedeflenmekte olup amaca ulaşma konusunda büyük adımlar atılıyor. Sayının artmasıyla beraber proje dahilinde bölgedeki gelir seviyesinin daha da güçlenmesi bekleniyor.

Sonraki Haber

Fiji'de Acil Servislerin Hizmet Kapasiteleri Artırılacak

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Fiji ile ikili işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında, ülke genelindeki acil servis birimlerinin hizmet kapasitelerinin artırılmasına yönelik ekipman desteği sağlanması üzerine Fiji Sağlık Bakanlığı ile anlaşmaya varıldı. Fiji’nin başkenti Suva’da düzenlenen...