Haberler

09 Eylül 2013

Bosna Hersek'in İlk Bal Analiz Laboratuvarı Kuruldu

Saraybosna Üniversitesi Tarım Gıda Fakültesi, bünyesinde bal ve diğer arı ürünlerinin, özellikle polen kontrolünün yapılması amacıyla, Bosna Hersek genelinde ilk olma özelliği taşıyan Bal Analiz Laboratuvarı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından kuruldu.

Bosna Hersek’te Bal Analiz Laboratuvarının kurulmasıyla piyasada az bulunan yerel balın analizinin gerçekleştirilerek Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirilmesi ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç yolunun açılması hedefleniyor. Ayrıca Bal Analiz Laboratuvarı’nın sektörün en önemli sorunlarından biri olan pazarlamaya da önemli katkı sunulması planlanıyor. Söz konusu proje kapsamında bal kontrolü için oluşturulan merkez laboratuvarıyla arı derneklerinin bal sertifikası alabilecekleri bir kuruluş oluşturularak, bal kalitesinin izlenmesi yoluyla balın etiketlenmesi, tüketicilerin korunması sağlanabilecek.

Bosna Hersek’de arıcılığın daha modern şartlarda yapılmasına önemli katkılar sağlayacak Bal Analiz Laboratuvarı’nın düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirildi. Bal Analiz Laboratuvarı’nın açılışına, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, TİKA yetkilileri, Bosna ve Hersek Türk misyonunda görevli müşavirler, Saraybosna Kantonu Eğitim, Bilim ve Gençlik Bakanı Prof. Dr. Damir Maryanoviç, Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muharem Avdispahiç, Tarım ve Gıda Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mirsad Kurtoviçi Orman Fakültesi Dekanı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’in Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek, Türk Büyükelçisi olarak, Bosna Hersek’in de bir gün diğer ülkelere yardım eden bir ülke olması dilediğinde bulundu. Bosna Hersek’e her türlü desteğin sunulmaya devam edileceğini söyleyen Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Yıldız, bu kapsamda TİKA’nın öncü bir kuruluş olarak çalışmalarının büyük önem arzettiğini vurguladı.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Maskan, ise arıcılık sektörünün Bosna Hersek’te ve tüm Balkanlar’da önemli bir sektör ve geçim kaynağı olduğunu kaydetti. Kurulan laboratuvar ile balların kalitesinin belirlenme sürecinde büyük bir yardım sağlanacağı ve Bosna Hersek’te üretilen balların, uluslararası pazarlarda da satılabileceğini belirten TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Maskan, TİKA’nın, Bosna Hersek’te üretim sektörünü desteklemeye yönelik projeler uyguladığını söyledi. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Maskan, söz konusu projeyle önceki yıllarda Bosna Hersek’te uygulanan arıcılık projelerinin ve diğer gelir getirici projelerle ülke ekomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Laboratuvarın açılış töreninin ardından, Tarım ve Gıda Fakültesi Dekanı Kurtoviç, verdikleri destekten dolayı, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan’a, teşekkür plaketi takdim etmesiyle tören sona erdi.

Sonraki Haber

Makedonya'da Çocuk Acil Kliniği'nin Tadilatına Başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı(TİKA) tarafından Makedonya’da Çocuk Acil Kliniği’nin tadilat çalışmaları başlatıldı. Zamanında Yardım Edelim başlıklı kampanya kapsamında TİKA tarafından tadilatı gerçekleştirilecek Çocuk Acil Kliniği 45 günlük çalışmanın ardından yeniden hizmete hazır hale...