Haberler

03 Kasım 2018

Bosna Hersek Tarımı Genç Girişimcilere Emanet

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Saraybosna Üniversitesi Ziraaat Fakültesi Sebzecilik Bölümü'ne aşılı fide üretim ünitesi kuruldu.

Bosna tarımı Türk genç girişimcilerin yeni teknolojisi ile tanıştı

TİKA Saraybosna Program Koordinasyon Ofisi tarafından Bosna Hersek’te yürütülen Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı çerçevesinde ‘Balkanlarda Aşılı Fide Üretilmesi ve Yaygınlaştırılması Adına Fide Üretim Teknolojilerinin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sebzecilik Bölümü’ne aşılı fide üretim ünitesi kuruldu.

Sistem, bir bütün olarak tohum ekim robotu ile 6 saniyede 600 tohum atılarak zaman ve iş gücünden tasarruf elde ediyor. Fide aşılama robotu yardımıyla açılı kesim hatasını ortadan kaldırarak, fide kayıplarının %20 oranında azaltılması ve kalifiye elemana ihtiyaç duyulmaması gibi avantajlar sağlıyor.

Projenin en önemli özelliğini, ülkemizdeki genç girişimcilerin ürettikleri yeni teknolojilerin uluslararası platformda tanıtılması oluşturuyor.

Türk tipi teknoloji tarımsal kayıpları azaltıyor

Sayısal veriler bazında bakıldığında, projenin tarımsal üretimin geleneksel yöntemler yerine daha ekonomik, verimli ve modern tarım tekniklerine geçilmesi, aşılı fide kullanımı ile işçilik giderlerinin düşürülmesi, % 60-70 daha az fide kullanılması, tohumla üretimde, hazır fide ile üretime oranla; 15-20 gün daha fazla iş gücü kullanılması dezavantajını ortadan kaldırması, sezonda birden fazla ürün elde edilmesi, dekar başına ürün hasadının %20 oranda arttırılması, zahmetli bir iş gibi görünen çiftçiliğin, modern üretim teknikleri kullanılarak cazip bir iş kolu haline getirilmesi ve buna bağlı olarak köyden kente göçün engellenmesi ve kırsalda istihdam sağlanması gibi birbirini bütünleyen bir çok faydası bulunuyor.

Yeni teknoloji modern tarımsal üretime destek oluyor

Proje, üreticilerin pazarda rekabet gücü yüksek ürünler yetiştirebilmesi amacıyla aşılı fide üretimi sağlanması ve yaygınlaştırılması için gerekli olan makine ve teçhizatı içeren ünitenin kurulumunu içeriyor. Böylece yenilikçi üretim yöntemleri ile tarımsal üretimin arttırılması hedefleniyor. Ayrıca fideciliğin Balkanlarda yaygınlaştırılması ile kırsal kesimin kalkınması ve kaliteli, yüksek verimli ürün ile uluslararası pazarda rekabet gücü yüksek ürünler elde edilmesi sağlanabilecek.

Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan bir açıklamaya göre, proje ilk meyvesini çoktan verdi bile. TİKA desteği ile kurulan ünite sayesinde fakülteye yılbaşına kadar teslim edilmek üzere 70 bin fide siparişi verildiği bildirildi.

Fide ve aşılı fide nedir?

Fide, sebzecilikte tarla ve seraya dikim yapmak üzere viyol içerisinde torf vermikülit karışımı ile tohumdan ekim yapılıp 10-20 cm boyunda yetiştirilmiş bitkidir. Aşılı fide, aynı familyadan iki fidenin çeşitli metodlarla kesilerek birbirine aşılanmasıdır.

Aşılı fide için bir tane anaç bir tane kalem kullanılır. Anaç kök yapısı itibari ile güçlüdür ve nematod, fusarium gibi hastalıklara direnci yüksektir. Aynı zamanda güçlü kök ve gövde yapısı ile aşılanan çeşidin iyi beslenmesini sağlayarak verim artışı sağlamaktadır.

Sonraki Haber

TİKA’dan Yemen Ticaret ve Sanayi Bakanlığına Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) mobilya ve teknolojik ekipmanlarla donanımını sağladığı Yemen Ticaret ve Sanayi Bakanlığı binasının açılışı yapıldı. Aden'de bulunan bakanlık binasının açılışına Yemen Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed el-Meytemi, Bakan Yardımcısı Salim...