Haberler

03 Eylül 2015

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O’brien'dan TİKA'ya Ziyaret

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O’brıen ve beraberindeki heyet, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam’ı makamında ziyaret etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O’Brıen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a nezaket ziyaretinde bulundu. Görüşmede BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien’a, OCHA New York Ofisi Özel Kalem Müdürü Daniel Pfıster, OCHA Türkiye Şefi Barbara Shenstone, OCHA Türkiye Şef Yardımcısı Arzu Hatakoy, Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Raul Rosende, Dünya İnsani Zirvesi Baş Sekreteri  Jamilah Mahmoud, Dünya İnsani Zirvesi Sekretaryasından  Merwat Shelbaya, T.C. Dışişleri Bakanlığı’ndan Başkâtip Gökçe Gül Yılmaz refakat etti.

Görüşmeye TİKA’dan ise Orta Doğu ve Afrika (ODAF) ve Dış İlişkiler ve Ortaklıklar (DİOD) Daireleri Daire Başkanları Keman Özdemir ve Mehmet Yılmaz, TİKA Hukuk Müşaviri Mehmet Parlak, TİKA Uzmanları Füsun Gür ve Esin Acar Ergin ile TİKA Uzman Yardımcısı Burak Güner katıldı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien görüşmede, Türkiye programlarının çok yoğun geçtiğini belirterek, Türkiye’de önemli görüşmeler yaptıklarını ve bunlardan bir tanesini daha yapmak üzere TİKA’da bulunduklarını kaydetti. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien, ayrıca, Suriyeli ve Iraklı mültecilere yönelik yapılan yardımlar için teşekkürlerini iletti.   

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise görüşmede, TİKA’nın asıl görev alanının sürdürülebilir kalkınma yardımları olduğunu ancak dünyada ani gelişen krizlerin TİKA’yı insani yardım alanına soktuğunu, ancak bu konuda TİKA olarak her zaman görevde olduklarını vurguladı.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Uluslararası terminolojide sığınmacı/mülteci ya da kaçak göçmen olarak adlandırılan kişileri Türkiye olarak ‘misafir’ olarak gördüğüklerini belirterek, “Dört yıldan fazla bir süredir de ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını ifade etti. TİKA olarak herhangi bir insani yardım talebini alır almaz işe koyulduklarını dile getiren TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, geçtiğimiz kış Lübnan’da yaşanan trajediyi örnek olarak verdi.

Her nerede bir kriz varsa TİKA olarak oraya koştuklarını ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Kış mevsiminde Lübnan’da çocukların soğuktan dondukları haberini alır almaz TİKA olarak kış şartlarına karşı insanları koruyacak her türlü yardım malzemesini ilgili kişilere ilettik. Sadece bunlarla sınırlı kalmadığımızı Irak’ta, Ukrayna’da, Myanmar’da, Somali’de kısacası her nerede bir kriz varsa TİKA olarak oraya koşuyoruz” dedi.

Türkiye’nin bugün bir kriz coğrafyasının tam ortasında yer aldığını, ülke olarak çevredeki barışı tesis etmeye çalıştığını ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, salt insani yardımların krizlerin çözümüne olanak sağlamayacağını belirtti. Ayrıca, krizleri önleyici faaliyetlerin de kriz anında ve sonrasında gösterilen refleks kadar önemli olduğunu sözlerine ekleyen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, bu konuda Somali örneğini vererek, Türkiye’nin 2011 yılında Somali’ye yönelik büyük bir insani yardım kampanyası başlattığını, bizzat dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye gittiğini ve sonrasında Türkiye’nin bu insani yardımı kalkınma yardımları ile desteklediğini ve Somali’nin kaderini değiştirdiğini ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien, bugün birçok donörün OECD-DAC tarafından koyulan kriterleri karşılayamadığını, uluslararası toplantılarda vaat edilenlerin yerine getirilemediğini belirtti. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien, kalkınma yardımları ve insani yardımlar arasındaki birbirini tamamlayıcı unsura dikkati çekerek TİKA ve AFAD arasındaki uyumun örnek alınması gerektiğini ifade etti. Son olarak, Mayıs 2016’da İstanbul’da düzenlenecek olan İnsani Yardım Zirvesine değinen BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien, Türkiye’nin çabalarının bu zirvede öne çıkarılması ve tüm dünyaca örnek alınması gerektiğini söyledi. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü O’Brien, zirvenin, insani yardımlar açısından bir varış değil çıkış noktası olduğuna değinerek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından görüşme sona erdi.  

 

Sonraki Haber

Irak Türkmenlerine Ankara'da Liderlik Okulu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) işbirliğiyle gerçekleştirilen programa katılan Iraklı gençler, eğitimleri ilgiyle takip etti.   TİKA ve ORSAM işbirliğinde Irak Türkmenleri'ne Ankara'da Liderlik Okulu programı düzenlendi....