Haberler

21 Temmuz 2017

Bişkek'te Açılan Aziz Sancar Uzaktan Eğitim Merkezi Eğitime Hazır

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kırgızistan'ın köklü eğitim kurumlarından Cusup Balasagun Üniversitesinde Türk Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek olan uzaktan eğitim sınıfı kurdu. 

TİKA, Kırgızistan’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Kırgızistan'ın köklü eğitim kurumlarından Cusup Balasagun Üniversitesinde Türk Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek olan uzaktan eğitim sınıfı kuruldu. 

Hücrelerde hasarlı DNA'ların onarımı ile ilgili çalışmaları ile 2015 yılında kimya dalında Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın isminin verildiği merkezin açılışında Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Cusup Balasagun Üniversitesi Rektörü Kanat Sadıkov ve çok sayıda basın mensubu yer aldı.

Büyükelçi Kılıç açılış töreninde yaptığı konuşmada Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar'ın tıpkı Cengiz Aytmatov gibi Türk dünyasının ortak değeri olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin olduğu kadar Kırgızistan'ın da Aziz Sancar'ın başarısı ile övünç duyduğunu ve bu yüzden açılışı yapılan merkeze isminin verildiğini belirtti.

Cusup Balasagun Üniversitesi Rektörü Kanat Sadıkov ise açılışı gerçekleştirilen tesisin Kırgızistan'da bir ilk olduğunu belirterek faaliyete geçen sistemin öğrenciler kadar akademisyenler için de faydalı olacağını belirtti ve Türkiye'ye olan şükranlarını iletti.

Kurdele kesiminin ardından Türkiye ile ilk bağlantı Cusup Balasagun Üniversitesinin eğitim alanında işbirliği yaptığı Sakarya Üniversitesi ile kuruldu. Cusup Balasagun Üniversitesi öğrencileri Sakarya Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Altun'u Türkçe şiirlerle selamladı.

TİKA 2016 yılında Cusup Balasagun Üniversitesinin fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarlarına teknik ekipman desteği vermişti. Proje kapsamında Cusup Balasagun Üniversitesinin eğitim alanında işbirliği yürüttüğü Türkiye'deki 9 üniversite ile ortak dersler düzenleyebilmesi için ihtiyaç duyduğu teknoloji altyapısı sağlanmış oldu.  

Sonraki Haber

TİKA’nın Afganistan’da Eğitime Desteği Devam Ediyor

Afganistan'da çok sayıda projeyi hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), ülkenin kuzey bölgesine ait olan Sarıpol Vilayeti Eğitim Müdürlüğüne Bağlı  okullara,  okul malzemesi desteği sağladı. Afganistan genelinde eğitimden sağlığa, tarımdan kapasite geliştirme kurslarına kadar...