Haberler

06 Kasım 2012

Bir Yardımlaşma Örneği: Kardeş Kömeği

Bir Yardımlaşma Örneği: Kardeş Kömeği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), kurulduğu 1992 yılından bu yana Orta Asya ve Kafkaslar’da bulunan, aynı dili konuştuğumuz, aynı tarihin mirasçısı olduğumuz ülkelere yönelik olarak proje ve faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu ülkelere yapılan yatırımlar, imzalanan anlaşmalar, tamamlanan projeler ilişkileri kuvvetlendiriyor. Tarihi ve kültürel hafıza aradan geçen zamana rağmen TİKA projeleri ile yeniden canlanıyor.

2011 yılında Türkiye’nin Güney ve Orta Asya’ya yaptığı Resmi Kalkınma Yardımı miktarı yaklaşık 588,26 milyon ABD Doları. Güney ve Orta Asya Resmi Kalkınma Yardımları yapılan bölgeler arasında 1. Sırada yer alıyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti bir millet iki devlet felsefesinin bir yansıması olarak TİKA’nın faaliyetlerini her geçen gün arttırdığı ülkelerden biri. TİKA tarafından Azerbaycan’da 2012 yılında birçok çalışma gerçekleştirildi.

Geçmişte Anadolu topraklarında yaşanan birçok olay Azeri kardeşlerimizin gönlünde yankı buldu. Bu yankı zamanla iki kardeş ülkeyi birbirine yakınlaştıran hadiselerin yaşanmasını sağladı. Bu yankının örneklerinden biri de Kardeş Kömeği yardım hareketidir.

Anadolu’da Kurtuluş mücadelesine destek vermek amacıyla 1915 yılında Bakü’de kurulan Kardeş Kömeği (Yardımı) Komisyonlarınca gerçekleştirilen yardım faaliyetleri içerisinde önemli bir yeri olan bir yayındır Kardeş Kömeği dergisi. Bu gazete ile hem Anadolu’da yaşananlar Azeri kamuoyuna duyurulmuş hem de gazetenin geliri Kafkas cephesinde esir düşen askerlerimiz ve savaşta evini kaybedenler, temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlananlar için kullanıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından verilen destekler ‘Kardeş Kömeği’ isimli derginin orijinal nüshasının da yer alacak şekilde Latin alfabesine aktarılarak kitap halinde basıldı.

5-7 Kasım 2012 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Kardeş Kömeği’ dergisinin ve söz konusu dönemde yapılan yardım faaliyetlerine ilişkin bir uluslararası sempozyumun düzenlenecek.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, söz konusu etkinliğe katılmak ve bölgede TİKA tarafından gerçekleştirilen projeleri yerinde incelemek üzere Azerbaycan Cumhuriyeti’ne gitti.

Sonraki Haber

Simültane Tercüme Merkezi Azerbaycan'da Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Azerbaycan Cumhuriyeti’nde yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Azerbaycan Diller Üniversitesi Simültane Tercüme Merkezi TÎKA’nın desteğiyle açıldı. Merkezin açılışını TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, T.C. Büyükelçisi Alper Coşkun ve...