Haberler

15 Ağustos 2013

Benin'de Çömlekçilik Sanatının Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik kalkınma ve teknik yardım faaliyetleri kapsamında Benin’in turistik Sé Bölgesinde çömlekçilik sanatının geliştirilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor.

TİKA, En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik kalkınma ve teknik yardım faaliyetleri kapsamında Afrika’da Türkiye’nin görünürlüğünü artırmak ve ikili ilişkilerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla birçok alanda teknik işbirliği ve kalkınma projeleri hayata geçiriyor.
Bu kapsamda, 2012 yılında TİKA tarafından görevlendirilen bir heyet Benin’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Benin’in Turistik Sé bölgesinde el sanatı olarak kabul edilen çömlekçiliğin oldukça ilkel şartlarda, makine yardımı olmaksızın yapıldığı gözlemlendi. Bu çerçevede Benin’de çömlekçiliğin geliştirilmesine TİKA tarafından katkı sağlanabileceği kararlaştırıldı.

Bu amaçla, ilk etapta, Anadolu çömlekçiliğinin merkezlerinden biri olan Menemen’de Benin’den davet edilen 9 kadın 2 ay süre ile eğitime tabi tutuldu. Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi’nin Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine verdiği öneme binaen, TİKA Benin’in Sé bölgesinde bir çömlek atölyesi inşasının yapılmasını uygun gördü. Çömlekçilik Projesi kapsamında çok sayıda teknik ekipman Türkiye’den temin edilerek deniz yoluyla Benin’e gönderildi.

Proje çerçevesinde Çömlek atölyesi inşaatının birkaç ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Gönderilen malzemelerin Çömlek atölyesine yerleştirilmesiyle, Menemen’den bir çömlek ustasının Benin’in Sé bölgesine gönderilerek, iki ay süreyle mahallinde yerel çömlek üreticilerine eğitim vermesi planlanıyor.

Sonraki Haber

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Yetimhaneye Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kongo Demokratik Cumhuriyeti başkenti Kinşasa’da bulunan Busired yetimhanesine ekipman desteğinde bulunuldu. 1996-1997 ve 1998-2003 yılları arasında yaklaşık 5 milyon kişinin ölmesine, yüzbinlerce insanın da komşu ülke ve bölgelere...