Haberler

28 Şubat 2013

Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ ve Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'dan Somali ve Sudan'a Çalışma Ziyareti

Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’la birlikte Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile gerçekleştirilen projeleri incelemek üzere Somali ve Sudan’da çalışma ziyaretinde bulundu.

Somali’de cami, okul ve yetimhane temel atma törenlerine katılan Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ ve Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ziyaretin ilk gününde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yaptırılan imam hatip lisesinin ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile TİKA işbirliğiyle yapılan tarım okulunun açılışını yaptılar. Ziyaretinin ikinci gününde ise Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ile birlikte, Sudan’ın el-Cezire eyaletine bağlı Menagil bölgesinde, TİKA’nın desteği ile kurulan, Sudan-Türkiye Genetik Kaynaklar ve Sperma Üretim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde büyük rolü olan TİKA, projelerine bir yenisini daha ekleyerek Sudan-Türkiye Genetik Kaynaklar ve Sperma Üretim Merkezini kurdu. Sudan-Türkiye Genetik Kaynaklar ve Sperma Üretim Merkezinin açılışına Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, ve Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nafi Ali Nafi, el-Cezire eyaleti Valisi Zübeyir Beşir el-Gaid ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam da katıldı.

Açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, “Bugün, dünyada gelinen noktada gıda ve tarım, petrol ve diğer madenlerden daha stratejik hale gelmiştir. Dünyanın birçok ülkesi gıda ve tarım alanında üretimini arttırmak için çalışmalar yapmaktadır” dedi. Gıda ve tarım ürünlerinin stratejik bir önem kazandığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, Sudan ve Türkiye’nin tarım alanında işbirliğini geliştireceğini de kaydetti.

TİKA tarafından kurulan merkez, hayvan ırklarının korunması, ıslah edilmesi, üretimi ve hayvan hastalıklarına karşı mücadeleyi hedefliyor. Son teknolojinin kullanıldığı laboratuarlardan oluşan merkezde, Türkiye’den gelen uzmanlar, Sudanlılara hayvancılık konusunda eğitim verecek.

Sudan’a adli tıp merkezi kazandırıldı
TİKA’nın desteği ile Sudan’ın başkenti Hartum’a yapılan adli tıp ve parmak izi merkezinin açılışını Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ ve Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz birlikte gerçekleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, adli tıp ve parmak izi merkezinin Sudan polisini suçluların yakalanması konusunda daha güçlü hale getireceğini belirtti. Türk ve Sudan polisi arasındaki ilişkinin memnuniyet verici olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, kurulan merkezin Sudan polisine delilleri bulma imkânı kazandıracağını kaydetti.

TİKA Sudan’da çalışmalara devam ediyor
Sudan’da birçok projeye imza atan TİKA çalışmalara ara vermeden devam ediyor. TİKA’nın Sudan’da gerçekleştirdiği projelerden biri olan Güney Darfur’un eyletine bağlı Nyala kentinde yapımı devam eden 150 yataklı hastanenin inşaat çalışmalarında sona gelindi. Bunun yanında TİKA Sudan’da kültürel anlamda yaptığı çalışmalar kapsamında Sudan’ın Sevakin Adası’nda bulunan 3 Osmanlı eseri de restore ediliyor. Ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan sağlık sorunu da TİKA’nın yardım eliyle çözülüyor. TİKA Sudan’da sağlık alanında yaptığı çalışmalar kapsamında Sudan’daki sağlık çalışanlarını Türkiye’de eğitime tabi tutuyor. Yine TİKA’nın Sudan da gerçekleştirdiği bir diğer proje kapsamında 41 tane su kuyusundan 20 tanesi açıldı.

İlgili TV haberleri için Sudan ve Somali linklerine tıklayın.

Sonraki Haber

Özbekistan Sağlık Bakanlığı ve Stk'larından TİKA'ya Ziyaret

Özbekistan’da sağlık alanında çalışan Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yöneticileri ile Özbekistan Sağlık Bakanlığı yöneticilerinden oluşan heyet geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde ülkemizi ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan’da...