Haberler

29 Kasım 2012

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “TİKA, Türkiye'nin Kalkınma Tecrübelerinin Anlatılmasında Kilit Role Sahip”

6. Olağan Türkiye-Yemen İş Konseyi toplantıları münasebetiyle 23-25 Kasım 2012 tarihleri arasında Yemen’in başkenti Sana’a’ya gelen Başbakan Yardımcımız sayın Bülent ARINÇ ziyaretinin ilk gününde başkent Sana’daki El-Ordi isimli tarihi Osmanlı kışlasını ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’mızın (TİKA) Yemen Program Koordinasyon Ofisini ziyaret etti. Başbakan Yardımcısını, Sana Program Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Bozgöz, Yemen Uluslararası İşbirliği ve Planlama Bakanı Muhammed Saîd ES-SA’DÎ, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakan yardımcısı Muhsin Ali NAKÎB ve bazı Yemenli bürokratlar karşıladı.

TİKA Yemen Koordinasyon ofisi ziyareti sırasında Başbakan Yardımcısı Arınç, konuklara ve Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Saîd es-Sadî’ye, TİKA’nın misyonunu anlattı.

TİKA Program Koordinasyon Ofisinin Bahçesine Kahve Ağacı

Sana Program Koordinatörü Prof. Dr. Faruk BOZGÖZ kısaca Tika’nın Yemen’deki faaliyetlerinden bahsettikten sonra “Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.” Türk atasözünün mefhumundan hareketle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Yemen Planlama ve Uluslararası Yardımlaşma Bakanı Muhammed Said Es-Sa’dî’nin Türkiye ve Yemen arasındaki dostluk ve sevginin pekişmesine vesile olması temennileriyle sembolik olarak Tika Ofisi’nin bahçesine Kahve Ağacı dikmeye davet etti.

Daha sonra Sanaa PKO bahçesinde Kahve Fidanı dikimi seramonisinde Başbakan Yardımcımız Bülent ARINÇ, “Türkiye, Yemen’in daima refahını, güvenliğini ve güçlenmesini istiyor” dedi, iki ülke arasında son yıllarda ticaret hacminin arttığını ve Yemen’in Dostları toplantısında Türkiye’nin yarı hibe yarı proje karşılığı vaat ettiği yardımların hayata geçmesinde TİKA’nın büyük bir rolü olacağını ifade etti.

Arınç, “Sağlık, eğitim, ulaştırma ve altyapı hizmetleri bakımından Yemen’e destek vermeye hazır bir ülke olarak, TİKA’nın faaliyetlerine önem veriyoruz. Çok güzel işler yapacağız. Yeter ki, Yemenli kardeşlerimiz huzur içinde olsunlar birlik ve beraberliklerini bozacak herhangi bir faaliyet içinde bulunmasınlar. Güvenlik, sukünet ve istikrar oldukça, emin olun Yemen kısa bir sürede kalkınacaktır” şeklinde konuştu.

Yemen’deki temaslarına ilişkin de bilgi veren Başbakan Yardımcısı Arınç, Karma Ekonomik Komitesi (KEK) protokolleri ve bunların altyapısı hakkında Bakan, Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde yapacağı temaslarla, iki ülke arasında bir yol haritası çizileceğini aktardı. Arınç, bu ziyaretiyle birlikte ticari alanda da önemli adımlar atılacağını kaydetti.

Konuşmasının sonunda, Anadolu insanının Yemen denildiğinde aklına ilk olarak kahvenin geldiğini belirten Arınç, “Kahve Yemen’den gelir” dedi.

“Kahveyi Yemen’e geri getirmek için TİKA ofisinin bahçesine sembolik olarak Kahve fidanı dikiyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, fidanları Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Es-Sa’dî ile beraber dikti.
Yemenli Bakan Yardımcısı es-Sa’dî de, geçiş sürecinde olan ve ekonomik kalkınmada Türkiye’yi rol model seçen Yemen’in TİKA ofisinin faaliyetlerinden oldukça memnun olduklarını belirterek, “TİKA, Yemen için bir kalkınma modeli olan Türkiye’nin tecrübelerinin aktarılmasında kilit role sahiptir” dedi.

Sonraki Haber

TİKA Projesi Öğrencilere Burs Kaynağı Oldu

Balkanlar’da yaşayan halklara yönelik ekonomik, sosyal ve kültürel projelerini sürdüren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA), Sırbistan’daki Sancak Bölgesi’nde hayata geçirdiği yeni proje dikkat çekti. TİKA Sırbistan Program Koordinatörlüğü tarafından Sancak’taki çiftçilere destek için yürütülen...