Haberler

23 Ekim 2011

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan TİKA'nın Kabil'de Yaptırdığı Sürekli Eğitim Merkezine Ziyaret

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Afganistan’ın Başkenti Kabil’de Ziyaretlerine Devam ediyor
Afganistan Eski Cumhurbaşkanı ve Yüksek Barış Konseyi Başkanı Burhanuddin Rabbani’nin cenaze törenine katılmak üzere beraberindeki heyetle ülkeye giden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Afganistan’daki ikinci gününde de ziyaretlerine devam etti.
Bozdağ, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından başkent Kabil’de yaptırılan Sürekli Eğitim Merkezini Ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA Kabil Bölge Koordinatörü İhsan Bostancı ve TİKA Afganistan Masası Sorumlusu Özay Özütürk tarafından bilgilendirildi. İnşaatı devam etmekte olan dört katlı binayı gezen Bozdağ, inşaat alanını ayrıntılı olarak inceledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler’in, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu’nun, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün ve Türkiye’nin Afganistan Büyükelçisi Basat Öztürk’ün de katıldığı ziyarette Başbakan Yardımcısı, inşaatta çalışan Türk ve Afgan işçilerle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kabil Sürekli Eğitim Merkezi
TİKA’nın Kabil’de yaptırmakta olduğu Sürekli Eğitim Merkezinde öğretmenlere hizmetiçi eğitim vererek, ülke genelinde eğitim kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Tamamlandığında 80 öğretmene hizmet verecek merkezde, eğitimcilerin her türlü ihtiyacının tamamlanması planlanıyor. Eğitim derslikleri, misafirhane, konferans salonu ve sosyal tesislerden oluşan merkezin kasım ayı ortalarında faaliyete geçmesi bekleniyor. 30 yıl boyunca Türkiye tarafından işletilecek Sürekli Eğitim Merkezinin daha sonra Afganistan Hükümeti’ne devredileceği bildiriliyor.

TİKA Afganistan’da
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Afganistan’da Sürekli Eğitim Merkezinin yanı sıra pek çok projesi olduğu biliniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı olduğu dönemde yapımına başlanan Mirvaiz Meydanı Köprülü Kavşağının 1.5 ay sonra hizmete açılması bekleniyor. Ülkenin ilk köprülü kavşağı olacak bu çalışmanın yanı sıra Kabil Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde faaliyet gösterecek Türkoloji Hizmet Binasının da yakında tamamlanacağı bildiriliyor.

Afganistan’da sağlık kuruluşları başta olmak üzere pek çok kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan görevliler Türkiye’de hizmetiçi eğitime tabi tutuluyor. TİKA’nın, ülkenin kuzeyinde 5 ayrı hastane işlettiği, yaklaşık 185 su kuyusu açtığı biliyor. Afganistan’da 30’a yakın kliniğin ve 2.000 öğrencinin eğitim gördüğü Kabil Askeri Lisesinin de TİKA tarafından inşa edildiği ifade ediliyor. TİKA’nın Afganistan faaliyetleri içinde, Kabil Atatürk Çocuk Hastanesinin eksiklerini giderilmesi de yakın zamanda yapılacaklar listesinde duruyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...