Haberler

13 Temmuz 2012

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Bosna-Hersek'te TİKA Projelerinin Açılışını Yaptı

Bosna-Hersek’te meydana gelen savaş sırasında, 11 Temmuz 1995’te 8 binden fazla Boşnak erkeğin soykırıma maruz kaldığı Srebrenitsa’da, soykırımın 17. yıl dönümü nedeni ile ülkede anma töreni yapıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 10-12 Temmuz 2012 tarihleri arasında Srebrenitsa’da düzenlenen anma törenlerine katılmak, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yapılan projelerin açılışını yapmak üzere Bosna-Hersek’e gitti.

“Balkanlarda Barışın ve Huzurun Tesisi İçin Çalışıyoruz”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ak Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna-Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Çavuşoğlu, TBMM’de temsil edilen partilerden milletvekilleri, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, temsilciler ve basın mensupları ülkede büyük bir coşku ile karşılandı.

Başbakan Yardımcısı Bosna-Hersek’te TİKA tarafından tadilatı yapılan Cemal Bijedic Üniversitesi Ziraat Fakültesine bağlı Biyoteknoloji Merkezinin açılışını yaptı. Daha sonra Mostar Köprüsünde incelemelerde bulunan heyet, TİKA tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Konjic Köprüsünü ziyaret etti. Programın son gününde Bozdağ ve beraberindeki heyet TİKA tarafından ülkenin başkenti Saraybosna’da yapılan Srebrenitsa Anma Galerisinin açılışını yaptı.

Konjic Köprüsü

Saraybosna-Mostar devlet yolu’nun 52. km’sindeki Konjic şehrinde ve Neretva Nehri üzerinde bulunan Konjic Köprüsü, 19. Osmanlı Padişahı Sultan IV. Mehmet’in (1648-1687) saltanatı sırasında 1682 yılında inşa edilmiştir. Bosna ve Hersek bölgelerini birbirine bağlayan köprü, Bosna-Hersek tarafından ulusal anıt ilan edildi.

Köprü, II. Dünya Savaşında, 3 Mart 1945 tarihinde Alman piyadelerinin geri çekilmesi sırasındaki bombardıman sonucu büyük hasar görmüştür, sonradan betonarme tabliye ve asfalt kaplama ile inşa edilmiş ve orjinal görünümünü kaybetmişti.

Tarihi köprünün restorasyonu TİKA tarafından gerçekleştirildi. Köprünün yapım işinin kontrollük hizmetleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. 2005 yılında başlatılan proje çerçevesinde Konjic Köprüsünün restorasyonu 2009 yılında tamamlanmıştır. 16 Haziran 2009’da görkemli bir açılış töreni ile köprü halkın hizmetine sunuldu. Gerek Bosna-Hersek’te bulunan nadide Osmanlı eserlerinden biri olması hasebiyle köprünün tarihi önemi, gerekse halkın ulaşımına sağladığı katkı göz önüne alındığında proje amacına ulaştı. Bosnalılar projeden memnun oldu.

Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü, 1566-67 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edildi. Köprünün mimarı, Mimar Sinan’ın talebesi Mimar Hayrettin’dir. Yapıldığı dönemde, dünyanın en büyük kemer köprüsü özelliğini taşımıştır. Dönemin şartlarıyla nasıl inşa edildiği hala bilinmemektedir.

1993’te Bosna Savaşı sırasında bombardıman sonucu yıkılan köprünün restorasyonu için, 1998’de UNESCO çatısı altında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu uluslararası bir restorasyon konseyi kuruldu. Köprünün restorasyonu, bir Türk firmasının yükleniciliği ile 2004 yılında nihayete erdi.

Mostar Cemal Bijedic Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Merkezi Binasının Onarımı

Geçtiğimiz dönemlerde İnşaat Fakültesinin tadilatı Başkanlığımızca gerçekleştirilen Mostar Cemal Bijedic Üniversitesi’nin, Ziraat Fakültesine bağlı Biyoteknoloji Merkezi binasının onarımı 2011 yılında TİKA tarafından tamamlanmıştır. Proje kapsamında Ziraat Fakültesi ile bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. 26 Ekim 2011 tarihi itibariyle tamamlanan proje ile, Hersek bölgesinin zirai kapasitesinin araştırılması ve tarımsal analizlerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Akdeniz Üniversitesi’nin eğitim desteği ile verimli bir biçimde kullanımı sağlanarak Hersek bölgesinin alanında tek laboratuarı olan merkezin bölgenin ve ülke genelinin tarımsal kapasitesinin gelişimine önemli bir katkı sunması bekleniyor. Başkanlığımızın katkılarıyla Erciyes Üniversitesi tarafından kampus projesi çalışmaları devam ediyor.

Srebrenica Anma Galerisi

İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa topraklarında yaşanan en büyük kitlesel kıyım olan Srebrenica (Srebrenitsa) katliamı uluslararası mahkemelerce soykırım niteliği tespit edilmiş fakat faili hala net bir biçimde ifade edilmemiş kolektif bir suç olarak biliyor.Srebrenica, 1992-1995 savaşının sonlarına doğru 11 Temmuz 1995 tarihinde Sırp Cumhuriyeti birliklerinin BM kuvvetlerince korunan “güvenli bölge” dahilinde silahları teslim alınmış 8500 kadar yetişkin ve çocuk Boşnak erkeğini sistematik bir biçimde katlettiği insanlığa karşı işlenmiş bir olaydır.

Aradan geçen 16 yıllık süreden sonra bir toplumsal travma olarak Boşnak ulusal hafızasında yerini aldı.

Stari Grad Belediyesi’nce Anma Kültürü Vatandaşlar Derneği’ne tahsis edilen Ferhadije Caddesi üzerindeki mekanın, bir sanat galerisi olarak tadil edilmesine dair destek talebi, dernek tarafından TİKA’ya iletildi. Yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler sonucu böylesi bir projenin hayata geçmesinin oldukça önemli sonuçlar doğuracağı, Bosna-Hersek kadar Türkiye’nin de kamu vicdanında kapanmayacak bir yara olarak yerini almış Srebrenica hakkında bir anma kültürünün oluşmasına hizmet edeceği düşünüldü.

Galerinin aynı zamanda Srebrenica ile ilgili geniş belge ve döküman birikimiyle de araştırmacılara hizmet etmesi öngörülüyor.

TRT Avaz Kanalında Söyleşi

11 Temmuz 2012 tarihinde düzenlenen anma törenlerinden canlı yayın yapan TRT Avaz kanalı, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşi sırasında TİKA Başkanı, Bosna-Hersek’te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yapılan proje ve faaliyetlere değindi. Serdar Çam söyleşi sırasında “Bosna-Hersek’te girişimci, müteşebbis yetiştirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Barışın ve huzurun tesis edilmesi için TİKA tarafından bölgede yapılan çalışmalar değinen Çam, kalkınmaya yönelik olarak gerçekleştirilen tarım, eğitim, sağlık projelerine ve ecdad yadigarı eserleri gelecek nesillere taşıyacak restorasyon faaliyetlerini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyet, TİKA Saraybosna Program Koordinasyon Ofisini ziyaret etti. Burada TİKA’nın çalışmaları hakkında bilgi alan Bozdağ, bölgede yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet, programın son gününde, Hz. Muhammed’i Tanıma Derneği tarafından organize edilen ve TİKA tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Aile Konferansına katıldı. Bosna-Hersek yetkilileri Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’a Bosna’da yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı ve Beraberindeki heyet 12 Temmuz 2012 tarihinde Türkiye’ye döndü.

Sonraki Haber

Tacik Uzmanlar Türkiye'de Bulunan Serbest Bölgeleri Ziyaret Etti

Tacikistan Cumhuriyeti, ülkede dış ticaret hacminin arttırılması ve doğrudan yabancı yatırımların teşvik edilmesi amacıyla serbest bölgelerin kurulmasına önem veriyor. Bugün ülkede toplam 4 adet serbest bölge faaliyet gösteriyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)...