Haberler

23 Ekim 2011

Başbakan Erdoğan Güney Afrika'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyet ile önceki gün Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gitti. Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe tarafından resmi bir törenle karşılanan Erdoğan, ülkede pek çok heyetlerarası görüşmeye başkanlık yaptı.

Başbakan, ’’Değerli Dostum’’ diye hitap ettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Motlanthe’yi ve heyetini sevgi, saygı ile selamladığını belirtti. İkili görüşmelerde Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ilişkinin her geçen gün çok daha iyiye gitmesi doğrultusundaki hassasiyeti ortaya koyduklarını söyleyen Erdoğan, İkili ilişkilerde bir atılım ve dönüşüm dönemini yaşadıklarını ifade etti.

“İki Ülke Halkının Kaynaşması İçin Vize Muafiyeti Şart”
“Burada birkaç ana hususu vurgulamakta fayda görüyorum. Uluslararası konularda ülkelerimizin görüşlerinin örtüştüğünü memnuniyetle görüyorum. Afrika’ya açılım politikamız çerçevesinden Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, deneyim ve uzmanlığından mümkün olduğunca faydalanmak istiyoruz. İşbirliğine açığız” diyen Başbakan konuşmasında iki ülke halkının kaynaşması için vize muafiyetini önemsediğini söyleyerek devam etti.

Uluslararası noktada şu an Güney Afrika Cumhuriyeti’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki görevi sebebiyle dünyada barış, temel hak ve özgürlükler noktasında önemli bir katkısı olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, ’’Zira, Türkiye olarak bulunduğumuz bölge, şu anda çok ciddi sıkıntıları yaşayan bir ülke. Kuzey Afrika, Arap Baharı’nı yaşayan bir dönemin içinden geçiyor. Dolayısıyla bunları hep birlikte müşahede ediyoruz, hep birlikte yaşıyoruz. Temel hak ve özgürlüklerden tutunuz, iklim değişikliğine varıncaya kadar bütün bu alanlarda ortak mücadele imkanımız olduğunu hatırlatmak isterim. İnsanlık artık, otokratik sistemlerden, demokratik sistemlere geçişin yollarını arıyor. Tunus’ta bunu gördük, Mısır’da bunu gördük, Libya’da bunu gördük, görüyoruz. Şu anda aynı arayışın Suriye’de, Yemen’de olduğunu görüyoruz. Ve bu noktalarda müşterek çalışmamızın gereğini ifade etmek istiyorum.

Başbakan’ın Gündeminde Filistin Vardı
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin özellikle şu andaki yönetimi temel hak ve özgürlüklerin ne olduğunu çok, ama çok iyi bilir. Bu noktada ilham kaynağı oluşu da manidardır. Çünkü onlar bu süreçleri damdan düşerek yaşadılar. Bu bakımdan bu süreç dünyada önem arz ediyor. Şu anda işte önümüzde son BM Genel Kurulu’nda Filistin’in devlet olma süreci var. Bizler ön koşulsuz Filistin’in devlet olma sürecini destekliyoruz.

“Afrika’da Kıtlıkla, Açlıkla, Yoksullukla Mücadelede Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız”
Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu konuda da düşüncelerimizin örtüştüğünü biliyorum ve bu alanda da yapacağımız ortak çalışmalar insanlığın geleceği açısından önem arz ediyor” dedi.

Somali’de Türkiye’nin yaptığı çalışmalara ve Afrika kıtasında yaşanan kıtlık karşısında dünya kamuoyunun gösterdiği tutuma değinen Başbakan, “Afrika’da kıtlıkla, açlıkla, yoksullukla mücadelede üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. Şu anda Somali’de yoğun bir çalışmanın içerisindeyiz. Tabii Somali’nin iç barışına yönelik atılması gereken adımlar var. Bunun dışında gerek, altyapı, üstyapı ve yoksulluğu gidermeye yönelik atılması gereken adımlar var. Şu anda biz, Türkiye olarak devlet-millet ele ele bir gayretin içindeyiz. Somali’de büyükelçiliğimizi 2 Eylül itibarıyla kurmuş bulunuyoruz. Şu anda oradaki çalışmalara arkadaşlarımız katkı veriyorlar. Tabii bunlara duyarsız kalmamız mümkün değil. Bu bakımdan bulunduğu konumu itibarıyla Güney Afrika Cumhuriyeti ve Türkiye, benzer durumlar ortaya koyuyor. İnanıyorum ki müşterek çalışmamız çok daha rahat olacaktır, çok daha isabetli olacaktır” cümleleriyle dünya gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe ise iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmişlik düzeyine işaret ederek, karşılıklı ziyaretlerin bunun en güzel göstergesi olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin de başta siyasi, ekonomi ve eğitim alanları olmak üzere bütün alanlardaki ilişkileri güçlendirmesine katkıda bulanacağına olan inancını ifade etti.

Güney Afrika İş Forumu
Daha Sonra Güney Afrika İş Forumunda Konuşan Başbakan Erdoğan, Güney Afrika’nın 2010 FIFA Dünya Kupasında potansiyelini başarılı bir şekilde sergilediğini dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin gerek ikili ilişkilerde, gerekse Afrika düzleminde birçok başarıyla imza atacağına tüm samimiyetimle inanıyorum” dedi.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...