Haberler

22 Temmuz 2013

Bangladeş'te İnşa Edilecek 10 Sağlık Ocağının Protokolü İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Bangladeş’te inşa edilecek olan 10 Sağlık Ocağının yapımına ilişkin protokol imzalandı. Dakka, Manikgonj, Narayangonj, Munshigonj, Faridpur ve Jhinaidah olmak üzere 6 bölgede inşa edilen Sağlık Ocaklarının 6 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Dünyanın en az gelişmiş ülkeleri arasında bulunan Bangladeş’te genel ve teknik eğitim, meslek edindirme ve insani yardım alanlarında faaliyet gösteren TİKA, inşa edilecek olan 10 adet sağlık ocağıyla Bangladeş’te sağlık alanında da faaliyetlerine devam edecek. TİKA tarafından Bangladeş’te gerçekleştirilen faaliyetler Türkiye’nin En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik verdiği vaatler çerçevesinde sürdürülüyor.

Bu kapsamda yetkili makamlar, TİKA yetkililerinin katılımıyla imzalanan protokolle Sağlık Ocaklarının inşası için gerekli olan yasal süreç tamamlanmış oldu. 6 ay içerisinde tamamlanması öngörülen sağlık ocakları Dakka, Manikgonj, Narayangonj, Munshigonj, Faridpur ve Jhinaidah olmak üzere 6 bölgede inşa edilerek Bangladeşlilerin hizmetine sunulacak.

2012 yılında Bangladeş’te faaliyetlerine yoğunluk kazandıran TİKA, Kasım 2012’de Dakka’da düzenlenen Bangladeş-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu kararları içerisinde bulunan 6 proje başlığından 5’ini tamamlamış olacak.

Bilgisayar ve Dikiş Makinası Dağıtımı
2012 yılında Bangladeş faaliyetlerine yoğunluk kazandıran TİKA, okullarda bilgisayar kullanımının yaygınlaştırılmasına katkı vermek adına Cox’s Bazar’da Turkey Bangladesh Friendship Computer Lab adı verilen 50 ünitelik bir Bilgisayar Laboratuvarı kurdu. Bölgede bulunan farklı okullarla Belediyeye 40 adet bilgisayar dağıtmıştı. TİKA, yine Cox’s Bazar sınırları içerisinde yaşayan ve Belediye tarafından düzenlenen Dikiş-Nakış kurslarında eğitim gören ihtiyaç sahibi 500 kadına dikiş makinası dağıtmıştı.

Mesleki Eğitim ve Nitelikli İstihdamı Arttırmaya Yönelik Projeler
Dünyanın en kalabalık ve nüfus yoğunluğu yüksek ülkeleri arasında bulunan Bangladeş’te TİKA, mesleki eğitim alanında çalışmalar yürütüyor. Yurtdışına yoğun göç veren Bangladeş için mesleki eğitim hayati önem taşıyor. Yurtdışına gönderilen işgücünün nitelikli olmaması nedeniyle ülke ekonomisi için hayati önem taşıyan “gurbetçi paraları” düşük düzeyde kalıyor. Ülkenin bu alandaki ihtiyacından hareket eden TİKA, Bangladeş’in Eğitim Bakanlığı bünyesinde bir İşitsel Görsel Eğitim Merkezi kurarak, Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Bakanlığında ise tekstil alanında verilen eğitimlerde kullanılacak olan teknik malzemeleri hibe etti.

Ayrıca, Bangladeş ticaretinde önemli bir yere sahip olan Chittagong’a bağlı Fatikchari’de Gemi Kaynakçılığı ve Endüstriyel Dikiş bölümleri bulunan ABC Turkey Bangladesh Technical School (ABC Türkiye Bangladeş Teknik Okulu) da TİKA’nın desteğiyle kurularak eğitime hazır hale getirildi.

İnsani Yardım Faaliyetleri
Myanmar’da yaşanan sorunlar nedeniyle sınır ülkesi olan Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesine sığınan Arakanlı mültecilere yönelik olarak 2012 yılı Ağustos ayında ve Mart ayı 2013 yılında gıda yardımı faaliyetinde bulunan TİKA, sosyal barışın korunması adına bölgede yaşayan Bangladeşlilere de yardım elini uzattı.
 

Sonraki Haber

Bosna Hersek'te Doboy Hastanesi'nin Nöroloji Merkezi Yenilendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın onarım ve donanım desteği ile modern hale getirilen, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti’nin en büyük ikinci hastanesi olan Doboy Hastanesi’nin Nöroloji bölümü düzenlenen törenle yeniden hizmete açıldı. Bosna Hersek’i oluşturan...