Haberler

24 Kasım 2011

Balkanlarda Yaşayan Soydaşlarımızın Derdi Derdimizdir, Sevinci Sevincimiz

Balkanlarda Yaşayan Soydaşlarımızın Derdi Derdimizdir, Sevinci Sevincimiz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 23 Kasım 2011 Çarşamba günü Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Görüşme sırasında yaptığı konuşmada, sorunlarına sahip çıkan dernek ve vakıfların, sorunların çözümü konusunda başarılı olduğunu belirten Bozdağ, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: “TİKA İle Beş Kıtada Eğitim, Sağlık, Kültür Projeleri Yapıyoruz”

Bekir Bozdağ, ’’Hükümet olarak, Balkanlarda yaşayan soydaşlarımızla, Balkanlardan Türkiye’ye göç etmiş vatandaşlarımızla alakalı hassasiyetimiz büyük. Onların derdi bizim derdimiz, onların sorunu bizim sorunumuzdur. Balkanlar’da yaşayan ve oradan göç eden vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için yapılacak çalışmalar, bir yandan devlet aklı ve hükümet politikaları ile devam ettirilirken diğer yandan sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon halinde yürütülmeli. Sivil toplum kuruluşları bizim için en önemli rehber olmalıdır. Onların öngörüleri ve ortaya koyduğu görüşler, politikalar oluşturulurken faydalanılacak en önemli kaynak’’ diye konuştu.

Türkiye’nin değişen dış politika vizyonu doğrultusunda çalışmalarını hızlandıran Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın projelerine değinen Başbakan Yardımcısı, “TİKA ile birlikte gerek Balkanlarda, gerek Orta Asya’da, gerek Ortadoğu’da ve Afrika’da, gerekse Avrupa’da ecdat yadigârı ne kadar eser varsa onların bakım ve onarım süreçlerini takip etmek, onları ayağa kaldırmak konusunda kararlıyız” dedi.
 
Beş Kıtada TİKA 

“Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda projelerimizi devam ettiriyoruz. Geçtiğimiz Temmuz ayında Makedonya’da Mustafa Paşa Camiini açtık, Kosova Prizren’de Sinan Paşa Camiini açtık. Sayın Başbakanımızın, Makedonya’daki Harabati Baba tekkesinin restorasyonu ve ayağa kaldırılması ile alakalı bir talimatları oldu, şimdi onun ile ilgili çalışmaları devam ettiriyoruz” sözleri ile TİKA’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen restorasyon projelerine değinen Bozdağ, “Diğer ülkelerde de ne kadar ecdat yadigarı eser varsa ayağa kaldırmak bizim vazifemiz. Kırım’dan bir heyet geldi orada Cuma Camii var. Sovyet Rusya döneminde yıkılmış, caminin şimdi yeri var ama ’camimizi istiyoruz’ diye herkes bir taş getirmiş. Şu anda 189 bin taş var orada. Oraya koymuşlar ama duruyor. Şimdi Başbakanımız talimatını verdi. Biz, Cuma Camiini de ayağa kaldırıyoruz. Kırım’daki kardeşlerimize hizmet sunacak konutlar, okullar yapmaya, faaliyetlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz” diye konuşu.

Kazak-Türk Lisesi

TİKA’nın eğitim projelerine değinen Bekir Bozdağ, “Kazakistan’da Ahıska Türkleri için yapılan Kazak-Türk Lisesinin açılışı yaptık. TİKA ile eğitim, kültür, sağlık, restorasyon projeleri yapıyor, kalkınma yardımlarıyla beş kıtada insanlığın ortak geleceği için çalışıyoruz. Şu anda bütçe noktasında da iyi bir durumdayız, sıkıntımız da yok” cümleleri ile TİKA projelerini özetledi.

Balkan Rumeli Göçmenleri Federasyon Başkanı Turhan Gençoğlu’nun, sorunlarını Bozdağ’a bir rapor şeklinde ilettiklerini belirtmesi, desteklerinden dolayı teşekkür etmesi üzerine görüşme sona erdi.

Sonraki Haber

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Somali'de

Türkiye’nin Somali’de yaşananlara gösterdiği hassasiyet sürüyor. Dünya kamuoyunun Somali’yi ve Somali halkını fark etmesini sağlayan Türkiye; Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda yürütülen Somali Yardımları ile ülkenin kalkınması için...