Haberler

30 Kasım 2017

Balkanlarda Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu TİKA Projeleri İle Gelişiyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajanı Başkanlığı (TİKA), 20 Kasım 1989’dan itibaren kutlanan Dünya Çocuk Hakları Gününde Romen engelli çocuklara hizmet aldıkları Harap Alb Engelli Çocuk Gündüz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ulaşımlarını kolaylaştıracak iki adet özel donanımlı engelli taşıtı hediye etti.

Bükreş 4. Sektör Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve her yıl binlerce engelliye hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğüne bağlı Harap Alb (Beyaz Atlı Prens) Engelli Çocuk Gündüz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinden hizmet alan engelli çocukların, evlerinden Merkeze ulaşımlarının sağlanmasında kullanılmak üzere TİKA tarafından özel tasarlanmış iki adet engelli aracı törenle teslim edildi.

Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak otomatik erişim rampaları ve özel olarak tasarlanmış emniyet kemerleri gibi birçok aksesuarla donatılmış olan araçların teslim töreninde konuşan 4. Sektör Sosyal Yardım ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürü Mihaela Ungureanu: Uluslararası çocuk hakları gününde engelli çocukların hizmet alabilmelerini kolaylaştıran TİKA’ya sonsuz teşekkürlerini ilettiğini ifade etti.

Tören öncesinde Belediye Başkanı ve beraberindeki heyetle Merkezden hizmet alan engelli çocuklar tek tek ziyaret ederek TİKA tarafından hazırlanan hediye paketlerinin dağıtımını gerçekleştiren Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş konuşmasında engelli çocuklar konusunda dünyanın duyarsızlığına değindi. Bünyelerinde engelli bireyler bulunan her ailenin, özellikle de annelerin gizli birer kahraman olduğunu ifade eden Büyükelçi Ertaş, sadece kamu kurumlarının değil, tüm toplumun bu kahramanlara destek olması gerektiğini belirtti. Büyükelçi Ertaş, TİKA’nın bu anlayışla Romanya’daki projelerde engelli konularına özel önem vermesinden büyük onur ve mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

TİKA Bükreş Program Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan,  TİKA olarak engelli çocukların engellerini kaldırmak için yoğun projeler üretiyoruz. Engelli aracı projesinin de bu yıl ürettikleri önemli projelerden biri olduğunu ifade ederek Merkezin önemli bir probleminin çözümüne katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Bükreş 4. Sektörde hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Çocuk Esirgeme Müdürlüğü bünyesindeki birimlerden 870’i çocuk olmak üzere 7500’e yakın engelli hizmet alırken Müdürlüğe bağlı Harap Alb (Beyaz Atlı Prens) Engelli Çocuk Gündüz Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinden 100’den fazla engelli çocuk yararlanmakta ve tedavi görüyor.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkelerinde Her Milletin Dezavantajlı Toplumlarına Hizmet Ediyor

Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan,  Karadağ, Kosova, Macaristan, Makedonya, Moldova, Ukrayna, Romanya ve Sırbistan’da hassas veya sosyal dışlanmaya maruz kalan gruplara yönelik projeler ile Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonuna katkı sağlayan TİKA,  bu grupların İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi için de Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkelerinde ‘’ Özel Eğitimde Türkiye Balkanlar Tecrübe Paylaşımı – Engelimi Türkiye ile Aşıyorum" Programını adında yeni bir program başlattı.

TİKA Otistik Çocuk Özel Terapi Odası Kuruldu

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki çocuklara yönelik bakım ve barınma hizmeti veren ve, 3-7 yaş arası ve 9-15 yaş arası birinci ve ikinci seviyede bakım desteğine muhtaç, ebeveynleri olmayan ve sağlık açısından ihmal edilmiş çocuklara ev sahipliği yapan Dragan Filipoviç-Jusa Yurdu'nun tadilatını ve donanımı gerçekleştiren TİKA, hanımefendi Emine Erdoğan’ın katılımı ile törenle yurdu hizmete açmış ve ayrıca ülkenin kuzeyindeki Vrbas kentinde engelli çocuklar için özel oyun parkı inşa ederek önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmişti.  

Bosna Hersek’te, etnik ayrım yapmadan zihinsel engelli Sırp ve Boşnak öğrencilere hizmet veren Umut Damlası Derneği (Tračak Nade – Traçak Nade)  ne özel eğitim materyalleri ve donanım desteği sağlayarak, derneğin daha modern ve kaliteli şartlarda eğitim vermesine imkan sağlayan TİKA, Karadağ’da engellilerin yaşam standartlarının artırılması ve engellilerin kolayca evlerinden çıkıp sosyal hayata katılabilmesini amaçlayan “Eşitliğe Giden Yol Projesi” ile  şehrin 250 noktasına engelli rampalarını yapmış, Makedonya’nın Üsküp Şehrinde , Shpresa Engelliler Derneği’ne  yürüme engelli  vatandaşlara akülü araç dağıtımı gerçekleştirerek hayatlarını kolaylaştırmıştı.

Kosova’da, engellilerin sosyal aktivitelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak için uygulanan“ Sağlıklı Bedende Sağlıklı Ruh” Projesi ile Priştine- Perparimi Zihinsel Engelliler Okulu spor salonuna donanım desteği veren TİKA, Arnavutluk’ta, Engelli Çocuklar ve Aileleri Derneği’ne donanım desteğinde bulunmuş, Moldova’da, etnik Bulgar nüfusunun ağırlıklı olarak  yaşadığı Tarakliya Bölgesi Tvarditsa Kasabası'ndaki 43 zihinsel ve fiziksel engelli çocuklara hizmet eden  "Speranta"  Risk Grubu Çocuk Rehabilitasyon ve Sosyal Destek Merkezini de yenileyerek hizmete açtı.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te dünya çapında bir kuruluş olan SUVAG Polikliniğine göz bebeği hareketlerini izleme ve analiz cihazı desteğinde bulunarak, işitme ve konuşma zorlukları olan çocuk ve büyüklere hizmet veren SUVAG Polikliniğin de terapi gören ya da grup çalışmaları yapan vatandaşlara önemli katkı sağlayan TİKA, Macaristan'ın Martonvasar şehrindeki Papay Agoston Anaokulu ve Özel Yetenek Geliştirme Meslek Okulunda Otistik Çocuk Merkezi ve Özel Terapi Odası kurmuş ve Ukrayna’da özel bakıma muhtaç işitme engelli çocukların eğitim gördüğü anaokuluna tadilat ederek çocukların sıhhatli fiziksel alanlarda eğitim görmelerine katkı sağladı.

TİKA Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonuna Bölgesel Açıdan Bakıyor

Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri nde, TİKA ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde başlatılan ‘’ Özel Eğitimde Türkiye Balkanlar Tecrübe Paylaşımı – Engelimi Türkiye ile Aşıyorum " Programı, Bosna Hersek’te pilot proje olarak uygulamaya girmiş, proje çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim desteği verilecek okullarda görev yapan 20 öğretmene materyal kullanımına ve yeni özel eğitim metotlarına ilişkin Türkiye'de eğitim verildi.

Projenin ikinci aşamasında, Bosna Hersek'te seçilen 8 okula 16 adet özel eğitim sınıfları, destek eğitim odaları ve atölyelerin inşa ve kurulum çalışmalarına başlanıldı. Önümüzdeki eğitim ve öğretim sezonuna yetiştirilmesi planlanan sınıflarda özel eğitim için öğrencilerin ihtiyaç duyduğu eğitim setleri ve materyalleri MEB-TİKA işbirliğinde temin edilerek engelli öğrencilere verilecek ve TİKA tarafından inşa edilen Özel Üretim Atölyelerinde, dezavantajlı grupların modern şartlarda eğitim almalarına ve topluma üretken birey olarak katılmalarına imkan sağlanarak istihdam edilebilirlik imkanları geliştirilecek.

Sonraki Haber

TİKA’dan Beyrut’ta Bulunan Gelecek Nesil Derneği’ne Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Lübnan’da Gelecek Nesil Derneği’ne tadilat ve donanım desteğinde bulunuldu. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Lübnan’da farklı sektörlerde birçok projeyi hayata...