Haberler

04 Temmuz 2013

Azerbaycan'da Gülümseyen Çocuklar Projesinin İkincisi Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla, Yeryüzü Doktorları Derneği ve Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Qax (Kah) Devlet Hastanesi işbirliğinde Azerbaycan’ın Qax şehrinde Gülümseyen Çocuklar Projesi’nin ikincisi gerçekleştirilen ameliyatlarla tamamlandı.

TİKA’nın ulaşım, tıbbi malzeme ve ekipman desteği sağladığı projeye, Yeryüzü Doktorları Derneği’nden 6 doktor, 2 Hemşire ve Yeryüzü Doktorları Derneği Proje yöneticisinden oluşan 9 kişilik gönüllü sağlık ekibi katıldı.

Söz konusu Projeyle, 23 Haziran – 01 Temmuz 2013 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Qax şehri ve çevresindeki bölgede, doğuştan dudak, damak yarığı ve hipospadias hastalığı bulunan ve ameliyat olmayı bekleyen 58 hastanın ameliyatı gerçekleştirildi. Aynı zamanda 100 den fazla hastanın da muayenesi yapılarak normal hayat standartlarına kavuşmalarına yardımcı olundu. Proje kapsamında ayrıca Qax Devlet Hastanesi personeli plastik cerrahlarına da eğitim verildi.

Yeryüzü Doktorları Derneği, daha önce yine TİKA’nın katkılarıyla 2012 yılında Azerbaycan’ın Şemkir Bölgesinde doğuştan dudak-damak yarığı bulunan çocukların ameliyatını gerçekleştirmişti. Gülümseyemeyen Azerbaycanlı çocuklar Yeryüzü Doktorları Derneği bağışçıları ve TİKA’nın katkılarıyla bu yıl yeniden gülümseme fırsatı yakaladılar.

Yeryüzü Doktorları Gönüllüsü Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ethem Güneren yaptığı açıklamada, Damak – Dudak yarıkları, fiziki görünüşlerin yanı sıra çocuklar için ruhsal çöküntü sebebi olduğunu söyledi. Yeryüzü Doktorları Gönüllüsü Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Güneren, bu ameliyatların çocukların ruh sağlığının korunması ve beslenme problemlerinin engellenebilmesi için 6 ay – 1 yaş aralığında yapılması gerektiğini kaydetti.

Yeryüzü Doktorları Derneği 2007 yılından bu yana ’Gülümseyen Çocuklar Projesi’ kapsamında Gazze, Azerbaycan, Moritanya ve Yemen başta olmak üzere 16 farklı ülkede ameliyat ve tedaviler yaptı.

Sonraki Haber

Afganistanlı Hakim ve Savcılara Seminer

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı işbirliğinde Kapasite Artırma Programları kapsamında Afganistanlı hâkim ve savcılara Türkiye Adalet Akademisi’nde Terörizm ve Organize Suçlarla Mücadele konulu bir seminer programı düzenlendi. Tarımdan...