Haberler

30 Eylül 2013

Azerbaycan ve Nahcivan Sağlık Personeline Eğitim

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan sağlık personeli için 2011 yılından bu yana TİKA ve Sağlık Bakanlığımız işbirliğinde sağlık alanında mesleki eğitim programları uygulanıyor. Söz konusu programlar, söz konusu ülkelerin sağlık personelinin mesleki tecrübe edinmesinde ve Türkiye tecrübelerinin tanıtılmasında büyük önem arz ediyor.

TİKA’nın 2013 yılındaki sağlık alanında mesleki eğitim projeleri kapsamında Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan 32 sağlık personeli Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 ay süre ile eğitim programına katılacak. Söz konusu program kapsamında ilk grup sağlık personeli 2013 yılı Nisan ayı, ikinci grup 2013 yılı Haziran ayında Türkiye’ye gelerek eğitimlerini tamamladılar.

Eğitim programı kapsamında ilk grup sağlık personeli anestezi – reanimasyon alanında incelemelerde bulundular. İkinci grup ise kardiyoloji ve laboratuvar alanlarında eğitim aldılar. 8 kişiden oluşan üçüncü grubun ise 2013 yılı Eylül ayı içerisinde eğitime katılan üçüncü grup, radyoloji, nöroloji, ultrasonagrafi alanlarında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmalarını tamamladı. Son grup için ise 2013 yılı Kasım ayında mesleki eğitim programının düzenlenmesi planlanıyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ruhsal Sağlık Merkezi’nde çalışan personel tarafından Gündüz Tedavisinin Çalışma Prensipleri, Hastalarda Psiko-Sosyal Rehabilitasyonun Uygulanma Türleri ve Kriz Durumlarında Müdahale başlıklarındaki eğitim programı talepleri Sağlık Bakanlığımız tarafından olumlu karşılandı. Bu kapsamda gündüz tedavisi uygulayan Azerbaycan Ruhsal Sağlık Merkezi uzmanları için Ankara’da Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’nde 21 günlük iki aşamalı programlar hazırlandı. Programın birinci aşaması 3 psikiyatrist, 2 psikolog ve 2 sosyal hizmetler uzmanının katılımıyla 2013 Eylül ayında gerçekleştirildi. Söz konusu programın ikinci aşamasının ise 2013 yılı Kasım ayında yapılması planlanıyor.

Her iki Azerbaycanlı heyet için de eğitim programlarının sonucunda TİKA ve Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen törenle uzmanlık sertifikaları verildi. Ayrıca eğitim programları için Türkiye’ye gelen heyetler için TİKA tarafından tanıtım amaçlı sosyal programlar da düzenleniyor. Söz konusu çalışmaların hem iki ülke sağlık personelinin deneyimlerini paylaşması açısından, hem de Türkiye’nin özellikle tıp alanında kaydettiği gelişimin tanıtılması açısından önemli katkılarda bulunması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Makedonya'da Pirinç Kalitesini ve Üretimini Geliştirme Projesi'nin İlk Etabı Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanlığı işbirliğiyle uygulanan Makedonya’da Pirinç Kalitesini ve Üretimini Geliştirme Projesi’nin ilk etabı başarılı bir şekilde tamamlandı. TİKA ve Makedonya Cumhuriyeti Tarım,...