Haberler

20 Ekim 2017

Azerbaycan’da Acil Tıbbi Yardım Altyapısına TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Azerbaycan’ın Ermenistan sınırında yer alan Gedebey Rayonu’nun Merkezi hastanesine tam donanımlı acil yardım ambulansı hibe edildi.

Azerbaycan’da faaliyet önceliklerinden birisi olan sağlık alanında çalışmalarına devam eden TİKA, Azerbaycan’da acil yardım hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak “Azerbaycan’da Acil Yardım Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında bir dizi faaliyet yürütüyor.  Bu çerçevede Türkiye’den temin edilen bir adet tam donanımlı acil yardım ambulansı düzenlenen törenle Gedebey Merkezi Hastanesi’ne teslim edildi.

Gerçekleştirilen teslim törenine, Gedebey Rayon Vali Yardımcısı Vüsal Musayev, Gedebey Rayon Merkezi Hastane Başhekimi Ramiz Pirverdiyev, TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, hastanenin doktorları ve medya temsilcileri katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Musyev, Azerbaycan’ın ücra bölgelerinden birisi olan Gedebey’e yönelik önemli çalışmalarından dolayı TİKA’ya ve Türk milletine teşekkürlerini ifade etti. Başhekim Pirverdiyev, TİKA’nın temin ettiği acil yardım ambulansının üzerindeki “Türk Halkının Hediyesidir” ifadesine vurgu yaparak, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğu için Türk halkına teşekkürlerini dile getirdi.

Ermenistan sınırında zaman zaman çatışmaların yaşandığı bir bölgede yer alan ve dağlık arazilerden oluşan zorlu coğrafi yapıya sahip olan Gedebey Rayonunda, özellikle kış aylarında acil hastalara zamanında müdahale bulunulması büyük önem taşıyor. Gedebey’in Ermenistan sınırında olması ve köylerde yaşayan halkın il merkezine ulaşımlarının zor olması nedeniyle olası acil durumlarda alınan hizmetin kalitesinin arttırılmasını amaçlayan proje, bölge nüfusunun sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. TİKA tarafından Gedebey Merkezi Hastanesine hediye edilen tam donanımlı acil yardım ambulansı Gedebey şehir merkezinin yanı sıra Gedebey’e bağlı 108 köye de hizmet verecek.

Azerbaycan’da acil yardım kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla 2016 yılında Gedebey Rayon Merkezi Hastanesi acil yardım birimi sağlık personeli dâhil olmak üzere Azerbaycan’ın farklı bölgelerinden toplam 40 sağlık personeline İzmir Urla’daki acil ve afet yardım eğitim tesislerinde eğitim verildi.

Projenin bir sonraki aşamasında, Azerbaycan genelinde acil tıbbi yardım hizmeti merkezlerinde çalışan sağlık personelinin bilgi ve deneyimlerinin arttırılması amacıyla Azerbaycan’da eğitimlerin devam ettirilmesi ve Sağlık Bakanlığı Acil ve Ertelenmez Tıbbi Yardım İstasyonu bünyesinde bir acil yardım eğitim merkezinin kurulması planlanıyor.

Sonraki Haber

Kolombiya İle Kültür ve Turizm Alanında İşbirliği Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kolombiya’daki muadil kuruluş Agencia Presidencial de Cooperacion (APC) ile işbirliğinde Kültür ve Turizm Tecrübe Paylaşım Programı; Cartagena, Santa Marta, Medellin ve Baranquilla şehirlerinde düzenlendi. T.C. Kültür ve...