Haberler

13 Kasım 2012

“Ata Yadigârına Sahip Çıkıyoruz”

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Hacı Hafız Ahmet Efendi, Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesinde yaşadı. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi de burada dünyaya geldi.

Atatürk’ün babaevinin rekonstrüksiyon çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2012 yılı Mart ayında başlatıldı. Atatürk’ün ailesinin yaşadığı evlerin günümüze kadar ulaşan temellerinin üzerinde rekonstrüksiyon çalışmaları gerçekleştirilmekte ve evler müze haline getiriliyor.

Bu proje sadece Türkiye için değil Makedonya için de önem taşıyor. Bu yapı iki ülke arasındaki dostluğun sembolü olacak. Büyük lider Atatürk’ün barış, istikrar ve anlayış mesajlarını dünyaya taşıyacak.
Ali Rıza Efendi’nin yaşadığı dönemi tanıtmak amacıyla ev otantik mimari ile döşenecek ve üç kat olarak tasarlanan ev etnoloji müzesi olarak hizmet verecek.

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Ali Rıza Efendi anı evi ile ilgili olarak, “Kurtuluş Savaşımızın Başkumandanının babaevi TİKA aracılığı ile yeniden inşa ediliyor. İki evden biri tamamlandı. Diğeri tamamlanma aşamasında. İnşaatı devam eden büyük ev ziyaretçiler için dinlenme imkânının bulunduğu misafir evi olarak kullanılacak. Öndeki ev anı evi olarak ziyaretçilere hizmet verecek. TİKA ile ata yadigarlarına sahip çıkıyoruz.” dedi.

Sonraki Haber

Türkiye ve Kazakistan Sanatta Buluştu

Dünya değişiyor. Bu değişim yenilikleri, farklılıkları da beraberinde getiriyor. Toplumların ilerlemesi artık yalnızca bilimle, teknolojiyle, kişi başına düşen milli gelir oranı ile belirlenmiyor. Ülkelerin ilerleyişinde, gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde bilim, sanayi ve teknoloji kadar sanat da...