Haberler

16 Eylül 2013

Arnavutluk'ta Sarı Saltuk-Balkanlar Meclisi Konulu Uluslararası Sempozyum Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla, 13. yüzyılda Balkanlar’a gelen, bölgenin İslamlaşmasına ve Türkleşmesine öncülük etmesi yanında yaptığı insani faaliyetlerle, diğer din ve milletten insanların sevgisini kazanan Sarı Saltuk’un, Balkanlara gelişinin 750. yılı nedeniyle Arnavutluk’un başkenti Tiran’da İnternational Otel’de “Sarı Saltuk-Balkanlar Meclisi” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.

“Sarı Saltuk-Balkanlar Meclisi” sempozyumuna Türkiye Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, TİKA yetkilileri, Hitit Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri, Arnavutluk Müslüman Cemiyeti Başkanı Selim Muça, Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Başdedesi Edmond Brahimaj, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recep, Kosova Müslüman Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Kazım Kazimi, Karadağ İslam Birliği yetkilisi Ömer Halili Kayoşa, Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği Başkanı Musa Serdar Çelebi, Cem Vakfı yetkilileri, Arnavutluk Geleceğin Alternatifi Derneği Başkanı Mehdi Gurra ile Türkiye ve bölge ülkelerinden gelen dini temsilciler ve akademisyenler katıldı.

Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Başdedesi Edmond Brahimaj, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Sarı Saltuk’un Balkanlar ve özellikle de Arnavutluk halkı için önemli bir şahsiyet oldugunu, yüzyıllar önce bu topraklara barış ve hoşgörü dilini getirdiğini söyledi. Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Başdedesi Brahimaj, bu yüce şahsiyetin getirdiği bu dilin nesillere öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Tiran Büyükelçisi Aşan ise, TİKA’nın Arnavutluk’a yaptığı teknik yardımları yanında böyle kültürel alanda yaptığı desteğin takdire şayan olduğunu kaydetti. Türkiye Tiran Büyükelçisi Aşan, sempozyumun bölgenin dini hayatında önemli tesirleri olan Sarı Saltuk’un daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağını belirterek, sempozyumu düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu. Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği Başkanı Çelebi de, Sarı Saltuk’un tüm insanları sevgi ve iyilikle sardığını, Saltukname’de Sarı Saltuk’un hosgörü ve barış oratamının sağlanmasında yöneticilerin adalet üzerine hükmetmelerini öğütlediğini belirtti. Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği olarak Sarı Saltuk’un anlaşılması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyleyen Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği Başkanı Çelebi, etkinliği destekleyen TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından, akademisyenler sempozyum için hazırladıkları tebliğlerini sundular. Sempozyum sonrası ise, katılımcılara, Kruja şehrinde Sarı Saltuk’a ait olduğu öne sürülen türbe ile Kruja şehrindeki Dolma Tekkesi’ne ve Fuşe-Kruja şehirleri arasındaki Şemeni Baba Tekkesi’ne gezi düzenlendi.

Sonraki Haber

Moğolistan Emniyet Genel Müdürlüğü Üst ve Orta Düzey Yönetıcilerine Stratejik Yönetim Planlama Konulu Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi kapsamında Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da Moğolistan Emniyet Genel Müdürlüğü üst ve orta düzey yöneticilerine yönelik Stratejik Yönetim Planlama konulu eğitim...