Haberler

27 Nisan 2012

Arnavutluk'ta Organik Tarım Projesinde İkinci Adım

Organik tarım; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, insan, hayvan ve bitki sağlığını koruyan bir tarım yöntemi olarak biliniyor. Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, uluslar arası yönetmeliklerin izin verdiği izin verdiği girdileri kullanarak üretimden tüketime her aşaması kontrol edilen organik tarımın geçmişi 20. Yüzyıla dayanıyor. Çevre bilinci, ozon tabakasındaki incelme ve yeryüzü geleceğinin tehlikeye girmesi ile organik tarımla uğraşan çiftçi sayısı her geçen gün daha çok artıyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gine’den Azerbaycan’a kadar uzanan geniş bir yelpazede pek çok ülkede tarımsal kalkınma merkezli projeler yapıyor.

TİKA ve Arnavutluk Cumhuriyeti Tarım, Orman ve Tüketici Koruma Bakanlığı arasında ülkedeki tarım kapasitesinin geliştirilmesi ve tarımsal kalkınmanın sağlanması amacıyla 20120 yılında “Organik Tarıma Destek” projesinin protokolü imzalandı. Projenin ilk aşamasında Türkiye’ye ve Arnavutluk’a çalışma ziyaretleri yapıldı.

Projenin ikinci aşamasında Tiran’da organik tarım sektörünün ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla Türkiye’den ve Arnavutluk’tan tarım uzmanlarının katılım sağladığı bir toplantı düzenlendi. 17-20 Nisan 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantıya TİKA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, Ankara Üniversitesi akademisyenleri katıldı. Toplantıda Arnavut uzmanlara, Türkiye’deki organik tarım faaliyetleri, mevzuat, kontrol ve sertifikasyon kuruluşları, organik tarım bilgi sistemi gibi konularda bilgi verildi. Ayrıca dünyada ve ülkemizde organik tarım hakkında genel bilgiler ele alınan konular arasındaydı.

Arnavut yetkililer, tarım ürünlerinin üretim ve ihracatlarının artırılmasında tarımsal faaliyetlerin özellikle de organik tarımın katma değer yaratmada rolünün büyük olduğunu ifade etti. Bu alanda Türkiye tecrübesinden ciddi manada istifade edeceklerinin altını çizdi.

Arnavutluk Cumhuriyeti Tarım, Gıda ve Tüketici Koruma Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Ndoc Fasllia ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda gelecekte yürütülmesi öngörülen işbirliği çalışmaları hakkında görüş beyan edildi. Ayrıca Arnavutluk Cumhuriyeti Tarım, Gıda ve Tüketici Koruma Bakanlığı Su ve Toprakların İşletilmesi Genel Müdürü, İrfan Tarelli ile bir tanışma toplantısı düzenlendi.

Organik Tarıma Destek Projesi ile coğrafik ve iklimsel açıdan tarımsal üretime elverişli olan Arnavutluk’un, tarımda önemli bir yeri olan organik tarım konusundaki uygulamalarını geliştirmek için işbirliği içerisinde olunması öngörülüyor.

Sonraki Haber

TİKA-Sesric- Moritanya İslam Cumhuriyeti Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı

En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik olarak başlatılacak ilk program olan Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRİC) ve...