Haberler

13 Mayıs 2015

Arnavutluk Preza Kale Camii Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Teşrifleriyle Açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen Preza Kale Camii'nin açılış törenine katıldı.

Törendeki konuşmasında Arnavutluk'a ilk defa cumhurbaşkanı olarak geldiğini belirten Erdoğan, kendisine gösterilen misafirperverlikten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

"Türkiye olarak asırlara dayanan güçlü bağlarımızın bulunduğu Arnavutluk'u ve buradaki kardeşlerimizi her zaman canımızın bir parçası olarak gördük. Bugün de Arnavutluk'taki ve Balkanlardaki tüm kardeşlerimizi ayrılmaz bir parçamız olarak kabul ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 81 ilinden, Kazakistan'daki Hoca Ahmet Yesevi dergahından, Hacı Bektaş Veli ocağından selam getirdiğini söyledi.

Bu topraklarda ezan sesinin susmayacağını vurgulayan Erdoğan,  şöyle konuştu:

"İstiklal Marşımızın şairi bir Arnavut olan Mehmet Akif Ersoy'un ifadesiyle bunu dillendiriyorum; 'Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli / Ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli' Görüyorsunuz, biz aynı kökün, aynı inancın dalları olarak yıllarca ortak bir tarihi paylaşan kardeşleriz. Zira biz, Rabbimizin hükmü gereğince 'tüm inananlar kardeştir' anlayışıyla birbirimize sarılmışız. Biz de Türk, Arap, Kürt, Arnavut, Laz, Gürcü, Roman böyle bir ayrım var mı? Biz, yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdik. Biz, kardeşin kardeşe gülümsemesini dahi ibadet sayan bir inancın mensuplarıyız. Biz, gönül dünyamızın sınırlarını 'Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar' diye ifade eden bir milletiz. Bugün işte bu anlayışla siz Adriyatik'in hemen yanı başında Arnavutluk'un her köşesindeki kardeşlerimi bir kez daha hasretle kucaklıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tiran'da Namazgah Camii'nin temelini attıklarını,  24 ay sonra da cuma namazını kılmak için Tiran'a gelerek, açılışını yapacağını anlatarak, Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi'nin köyü Kosova Suşitsa'daki caminin de yeniden inşa edilerek ibadete açıldığını söyledi. Bu caminin kitabesinde "Ey kapıları açan, bize hayır, iyilik kapılarını aç" yazdığını hatırlatan Erdoğan, "Biz, Arnavutluk'taki coğrafyamızdaki tüm kardeşlerimizle gönül, el, güç birliği yaparak bu niyazın gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bize yakışan işte bugün burada olduğu gibi iyiliğin kapılarında buluşmaktır" dedi.

"Yüreklerimiz toplu vurmalı" 

Erdoğan, caminin açılışı için sabah saatlerinden itibaren bekleyenlere teşekkür ederek, "Sizleri kutluyorum, bunun için birliğimize, beraberliğimize inancıma, müştereklerimize çok iyi sahip çıkmalıyız. Ne olur, ayrılığa düşmeyin, Müslümanların üzerinde oynanan oyunlara kurban olmayın, Arnavuduyla, Boşnağıyla, Türküyle, Romanıyla kim olursa olsun bir olun, iri olun, diri olun, kardeş olun" diye konuştu.

Balkanlarda barışı, huzuru ve istikrarı sağlamanın birinci şartının, ortak tarih ve ortak değerler etrafında oluşturulacak güçlü bir birlik olduğunu ifade eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Onun için Tiran'ın, Üsküp'ün, Priştine'nin, Saraybosna'nın ve diğer şehirlerin kalbi aynı anlayışla atmalıdır. Mehmet Akif ne diyor; 'Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez / Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez' Bizim yüreklerimiz toplu vurmalı kardeşlerim. Bu coğrafyanın geçmişte yaşadığı acılardan hepimiz gerekli dersi çıkarmalıyız. İşte Kumanova'da olanları duyuyorsunuz değil mi? Bakın ne tür oyunlar oynanıyor bunları görüyorsunuz değil mi? Onun için dik duracağız, dikleşmeyeceğiz, onun için birlikte hareket edeceğiz. Hacı Bektaş Veli'nin şu veciz sözü rehber olmalıdır; 'Dostluk ve muhabbet kaynamakta ocağımızda bizim / Aslan ile ceylan dosttur kucağımızda bizim', 'Muhabbetten Muhammed oldu hasıl. Muhabbetsiz Muhammed'den ne hasıl."

Erdoğan, Türkiye olarak Balkan coğrafyasındaki bu kararlılığı Arnavutluk'ta devam ettireceklerini, TİKA vasıtasıyla Arnavutluk'ta ortak kültürel mirasın korunmasından, eğitim ve sağlığa kadar pek çok alanda tam 248 projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi. Bugün Tiran'da temelini atılan Namazgah Camii'nin de bu ülkeye yapılanların tacı olacağını ifade eden Erdoğan, "Başbakanlığım döneminde çalışmasına başladığımız ve Sayın Edi Rama ile birlikte yürüttüğümüz çalışmanın, bugün Sayın Cumhurbaşkanı Buyan Nişani ile temelini attık. Şimdi de Preza Kale Camii'nin açılışını yapıyoruz, tüm Müslümanlara hayırlı olsun" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Preza Kale Camii'nin açılış kurdelesini, beraberindekilerle birlikte kesti. Törende Tiran Müftüsü Ülli Gurra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Preza Kale Camii'nin fotoğrafının yer aldığı bir tablo hediye etti.

Aziz Mahmut Vakfı İşkodra İmam Hatip Okulu öğrencilerince seslendirilen şiir ve ilahiler sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Aile Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam duygulandı.

Törende Arnavutlar, "Yiğit adam, İşkodra sizinle gurur duyuyor", "Müslümanların gururu Recep Tayyip Erdoğan", "Yeni Türkiye Balkanlara ümit ve cesaret verdi" yazılı pankartlar açtı.  

KAYNAK: AA ANADOLU AJANSI

Sonraki Haber

TİKA ve KOICA İşbirliğinde İnsan Ticareti Çalıştayı Düzenlendi

2’nci ICAPP İnsan Ticareti Çalıştayı Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve KOICA (Kore İşbirliği Ajansı) ortak sponsorluğunda gerçekleştirildi. Çalıştaya Azerbaycan, Butan, Kamboçya, Çin, Hindistan, Kore Cumhuriyati, Malezya, Nepal, Pakistan,...