Haberler

15 Kasım 2013

Arnavutluk Müslüman Komitesi Yöneticileri ve Müftülerinin Türkiye Ziyaretine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde hazırlanan program kapsamında Arnavutluk Müslüman Komitesi yöneticileri ve müftüleri Ankara ve Konya’da resmi kurumlara ve dini mekânlara ziyaretlerde bulundu. 

Arnavutluk Müslüman Komitesi Başkan Yardımcısı Gazmend Aga, Genel Sekreter Ali Zaimi, üst düzey yöneticileri, il müftüleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı Arnavutluk Din Hizmetleri Müşaviri Şaban İşlek’in de bulunduğu heyet, ziyaretin ilk gününde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüştü. Ziyarette konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, dost ve kardeş Arnavutluk ülkesinin dini ve manevi hayatına hizmet eden bu güzel heyeti, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Arnavutluk ile Türkiye’nin 500 yıllık ortak bir tarihi olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Biz kendimizi sizden, sizi kendimizden asla ayrı tutmayız. Her şeyden önce aynı dinin, aynı inancın mensuplarıyız. Yüce yaratıcı bizleri kardeş ilan etmiş. Bununla birlikte 500 sene de aynı ülke çatısı altında birlikte yaşamışız. Bütün dünyaya örnek olacak ortak bir tarihimiz var. Bizim o ortak tarihimizden birlikte geleceğe taşıyacağımız çok önemli şeyler var” diye konuştu. Diyanetler İşleri Başkanı Görmez, Arnavutluk’un İslam tarihinde müstesna bir yeri olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Heyet ziyaretinin ikinci gününde TİKA’ya bir ziyaret gerçekleştirerek, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan ile görüştü. Ziyarette, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Maskan, Arnavutluk’ta yapılan faaliyetleri anlatarak, restorasyon çalışmaları devam eden Preze Kale Camisi, Kruja Murat Bey Camisi, Elbasan Nazire Camisi, Berat Kurşunlu Camisi ve Korça İlyas Bey Camisi hakkında bilgi verdi. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Maskan, restorasyonu devam eden camilere ilaveten Başkent Tiran’ın merkezindeki Ethem Bey Camisi’nin, Berat şehrindeki Bekarlar Camisi’nin, Hünkar Camisi’nin ve Vlora şehrindeki Muradiye Camisi’nin restorasyon projesi çizim çalışmalarına başlandığını belirtti. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Maskan, proje çizim çalışmalarının bitmesinin ardından bu camilerin restorasyon uygulama çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

Heyet ziyaretlerinin üçüncü gününde ise Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nı ziyaret ederek Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez ile görüştü. Görüşmede özellikle öğrenci transferlerinde karşılaşılan sorunlar konuşularak, Arnavut öğrencilerin Türkiye’ye gelmeleri konusunda İl Müftülerinin de yardımcı olmaları istendi. Heyete ayrıca Türkiye Bursları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Heyet ziyaret program kapsamında, Türkiye Diyanet Vakfı’nı, Ahmet Hamdi Akseki Cami’ni Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni, Sincan İmam Hatip Lisesi’ni, Hacı Bayram-I Veli Camisi’ni, Diyanet Radyo ve TV’sini, Kocatepe Camisi’ni, Konya Selçuk Din Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü’nü ve Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin türbesini ziyaret etti.

Sonraki Haber

Karadağ'da Sirena Engelliler Eğitim Merkezi Hizmete Açıldı

Karadağ’da, tadilatı ve donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tamamlanan Sirena Engelliler Eğitim Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Karadağ’ın güneyinde yer alan ve çoğunluğunu Müslüman Arnavutlar’ın oluşturduğu Ulçin şehrindeki tek engelli merkezi olan...