Haberler

12 Ocak 2018

Ameliyatındaki Hastanın Bebeğini Sırtında Taşıdı

Gönüllü olarak gittiği ülkelerde, muhtaç insanların yardımına koşan Mülkiye hemşire, T.C. Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Hava Yolları'nın desteği ile gerçekleştirilen 22. Nijer Sağlık Operasyonunu kapsamında Nijer'de ameliyatına katıldığı kadının, kimsesi olmadığı için emanet edemediği 10 aylık bebeğini operasyon boyunca sırtında taşıdı.

Bundan 25 yıl önce başladığı mesleğine hala ilk günkü aşkla Eyüp Devlet Hastanesi'nde devam eden ameliyathane hemşiresi Okyay, "Bize kimin ihtiyacı varsa oradayız" diyerek mekan ve sınır kavramlarını ortadan kaldırıyor.

Bugüne kadar 43 ülkeye giderek gönüllü hemşirelik yapan ve yardıma muhtaç insanların sağlık sorunlarını gidermek için gece gündüz çalışan Mülkiye Okyay en son, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, TİKA ve Türk Hava Yolları'nın desteği ve 55 sağlık gönüllüsünün de katılımıyla gerçekleştirilen "22. Nijer Sağlık Operasyonunu"nda yer aldı.

"Ya Bebek Düşer de Bir Şey Olursa"

Proje kapsamında son gittiği ülke Nijer'de çeşitli ameliyatlar yapmak için bulunduklarını ifade eden Okyay, operasyon boyunca sırtında taşıdığı bebeğin ve hastasının hikayesini anlattı.

" İki hemşireyiz o gün 4 masaya hasta almaya çalışıyoruz. Bir kadın geldi o gün, elinde bir kağıdıyla. Dışarıda bir arkadaşımız var ameliyat öncesi işlemleri yapıyor. Buradaki gibi ameliyat günü verilmiyor, işlem biter bitmez ameliyata alıyoruz orada. Hastalar kapıya giyinik geliyorlar. Hastanın kolunda yaklaşık 15-20 santimetre civarında kocaman bir yumru var. Kadın sırtında çocuğu, giyinik vaziyette ameliyathanenin kapısına geldi.

Tercüman, kadının ameliyat olacağını söyledi. Bebeğiyle içeri giremeyeceğini ve bırakması gerektiğini söyledim. Kadın bebeğini bırakacak kimsesi olmadığını, ameliyat olmak için 50 kilometre yol yürüyerek geldiğini anlattı. Çocuğu alsam arkadaşlarım hasta verecek kimse de yok, yatıracak yastığım, yorganım yok. Kadın, 'Bebeği sana bağlayalım, senin sırtında dursun.' dedi. Ben de 'tamam' dedim. Çad'da da böyle bir hikayemiz olmuştu. Kadın bebeği sırtıma bağladı, emniyetli olup olmadığına baktım. Ama elim sürekli bebeğe gidince düşmesin diye, kadın, 'Sakin ol o uyuyor' diye karşılık verdi. Biz bu şekilde ameliyatı gerçekleştirdik."

Mülkiye Okyay, hastanın ameliyattan sonra kendisine sarılarak teşekkür edip oradan ayrıldığını ifade ederek, "Sırtınızda bir bebek var, onu düşünmemeye çalışıyorsunuz ve önünüzde de bir hasta var, operasyon yapıyorsunuz. Çok değişik hisler. Bebeği de koruma ihtiyacı hissediyorsunuz, ya düşerse ya bir şey olursa diye. Böyle bir andı, inanılmaz farklı bir his. Kadınız bir de bir annelik içgüdüsü var. Koruyorsunuz onu. Sizin içinizden bir parçaymış gibi birden oluyor." diye konuştu.

Bundan sonraki yaşamında da gönüllü faaliyetlerde yer almak için çaba sarf edeceğini dile getiren Mülkiye Okyay, şimdilerde yeni yol haritaları ve projeler için hazırlık yapıyor.

"Bu İşin Manevi Kazançlarını Saymakla Bitiremem"

Hemşire Okyay, gönüllülük çalışmalarına Marmara depremiyle başladığını dile getirdi.  Okyay, bugüne kadar 16'sı Afrika ülkesi olmak üzere 43 ülkeye gittiğini aktararak, şöyle devam etti: "Afrika çok zor bir yer. Daha iner inmez nemin kokusu geliyor ve boğazınız düğümleniyor, nefes alamıyorsunuz. İnsanlar size garip bakıyorlar, çünkü farklısınız onlardan, onlar çok tedirginler. Çocuklar sizden önce kaçıyorlar, alışacaklar 1-2 gün, ne olduğunu anlayacaklar, siz onlara yardım edeceksiniz, onlar da sizin yanınıza ancak o şekilde geliyorlar. Ben orada olmayı çok seviyorum. Ben tam bir Afrika aşığıyım. Senede en az 1-2 kez gitmek istiyorum. Gidemeyince ben oturup ağlıyorum, hırslanıyorum, 'Niye ben değilim?' diye. Bu tamamen gönüllülük. Gönüllü gidiyorsunuz, bundan hiçbir maddi kazancınız yok ama manevi kazançlarını saymakla bitiremem."

Afrika'daki insanların bölgeye gönüllü giden sağlık çalışanlarına ulaşmak için araçlarının olmadığını, ülkenin çok uzak köşelerinden, zor şartlar altında yürüyerek gittiklerini dile getiren Okyay, "Biz gittiğimizde hastane bahçesi hep ağzına kadar hasta dolmuş oluyor." dedi.  Mülkiye Okyay, özellikle Afrika'da kendilerine ciddi bir sevgi beslendiğini dile getirerek, şimdiye kadar binlerce operasyona katıldığını kaydetti. 

Sonraki Haber

Afganistan’da Tamamlanan BHC Kliniği Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşası ve donanımı tamamlanan Belh Vilayeti Nahrşahi İlçesi Şadiyan Köyü BHC Kliniği hizmete açıldı. Afganistan’ın kuzey bölgesinde yer alan Belh Vilayeti Nahrşahi İlçesi Şadiyan Köyü dağlık bir...