Haberler

23 Ekim 2013

Aliya İzzetbegoviç'in Doğduğu Evin Restorasyonu Tamamlandı

Aliya İzzetbegoviç'in Doğduğu Evin Restorasyonu Tamamlandı

Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in, Bosanski Şamac şehrindeki doğduğu ev, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından restore edildi.

Osmanlı’nın son dönemlerinde Belgrad’ı Müslüman ailelerin terk etmeye başlaması üzerine merhum Aliya İzzetbegoviç’in ailesi de 1868 yılında yılında ülkenin kuzeybatısındaki Bosanski Samac kentine gelerek buraya yerleşti. Merhum Aliya İzzetbegoviç’in kendisiyle aynı adı taşıyan dedesi ve ardından babası, 1928 yılında Saraybosna’ya göç edene kadar yaklaşık 60 yıl Bosanski Şamac kentinde 2 katlı yerel mimari tarzındaki evi kullandı. Bosanski Samac’ta 1925 yılında dünyaya gelen merhum Aliya İzzetbegoviç, İstanbul’da askerlik yaptığı sırada dedesinin tanışıp evlendiği Üsküdarlı bir Türk olan babaannesi Sıdıka Hanım ve diğer ailenin fertleriyle birlikte çocukluğunun ilk yıllarını bu evde geçirdi.

Uzun yıllar kullanılmayan ve yıkılmaya yüz tutan söz konusu ev, TİKA tarafından geçtiğimiz Nisan ayı başlarında restore edilmeye başlanarak, 2013 yılı Eylül ayı itibarıyle tamamlandı. Merhum Aliya İzzetbegoviç’in oğlu ve Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç tarafından da desteklenen, mimari tasarım danışmanlığını Prof. Dr. Şahziya Dreca, estetik ve konsept danışmanlığını ise Prof. Dr. Kazim Hacimeyliç’in yaptığı projenin çalışmaları kısa süre önce tamamlandı.

Aliya İzzetbegoviç Hatıra Evi olarak hizmet verecek olan ev, aynı zamanda Bosna Hersek’teki insani yardım kuruluşu ’’Merhamet’’in de bölge merkezi olarak kullanılacak. Merhum Aliya İzzetbegoviç’e ait özel eşyaların sergileneceği bir müzeyi de içerisinde barındıracak hatıra evi, aynı zamanda kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

Sonraki Haber

Yemenli Öğrencilerin Mesleki Eğitim Programı Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan, Yemen-Türk Meslek Enstitüsü Kuyumculuk Bölümü’nde öğrenim gören 9 Yemenli öğrencinin Beypazarı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü’nde 3 hafta sürecek olan eğitim programı başladı. Yemen’in...