Haberler

23 Mart 2012

Ali Rıza Efendi Anı Evi Protokolü İmzalandı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ile Makedonya Cumhurbaşkanlığı nezdinde başlatılan Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Merkez Jupa Beldiyesi’ne bağlı Kocacık köyünde bulunan evinin rekonstrüksiyonu projesinin protokolü 23 Mart 2012 tarihinde düzenlenen bir törenle Üsküp’te Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Merkez Jupa Belediyesi arasında imzalandı.


Stone Bridge otelinde gerçekleştirilen imza törenine Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Milevksa, Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, milletvekilleri Kenan Hasipi, Erdoğan Saraç ve Behicuddin Şehabi, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Ebubekir Çelik, Makedonya İslam Dini Birliği Başkanı Süleyman Recepi, Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı Prof. Dr.Vlado Kambovski, akademisyenler ve kurum ve kuruluşlardan temsilciler katıldı.


Törende, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evinin rekontrüksiyonu projesini üstlenecek olan TİKA’nın katılımcılar için hazırladığı üç boyutlu animasyon filmi büyük beğeni topladı. Daha sonra Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Milevksa, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ve Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan tarafından protokol imzalandı.


Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Milevska, imzaların atılmasının ardından yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk’ün baba evinin rekonstrüksiyonu projesinin Makedonya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olduğunu dile getirdi. Milevska imza töreninde yaptığı konuşmada, “Türk tarihinin en önemli şahsı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün baba evinin rekonstrüksiyonu projesi sadece Türkiye için değil, Makedonya için de büyük önem taşıyor. Bu yapı iki ülke arasındaki dostluğun sembolü olacaktır ve büyük lider Atatürk’ün istikrar, barış ve anlayış mesajlarını dünyaya göstereceğiz” dedi. Kültür Bakanı Milevska, projede emeği geçen herkese şükranlarını sundu.


TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Makedonya’ya gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Er, “Bu projenin hazırlanması Makedonya Kültür Bakanlığı tarafından 1 Haziran 2011’de başlayıp 30 Haziran’da hazır hale getirilmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı en önemli ilkelerden biri ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’tur. Gerek Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı gerekse TİKA Başkanlığı olarak yürüttüğümüz faaliyetler bu anlamda örtüşmekte ve projenin önemini ayrıca göstermektedir” dedi.


Projenin kısa sürede hayata geçirilecek olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan, Atatürk’ün baba evi inşaatının belediye halkının en büyük isteği olduğunu söyledi.


Projede Neler Yer Alıyor


Projenin tanıtımı Makedonya Cumhuriyeti Milli Konservasyon Merkezi uzmanı Gyorgitsa Lekovska tarafından yapıldı. Proje TİKA’nın desteği ile Makedonya Cumhuriyeti Milli Konzervasyon Merkezi ve Kültür Bakanlığı’nca hazırlandı.   


Bölgede bulunan arkeolojik kalıntılar üzerine rekonstrüksiyonu yapılacak olan Atatürk’ün baba evi, iki binadan oluşacak. Bunlardan biri Ali Rıza Efendi’nin evi, diğeri de akraba evi olarak inşa edilecek. Ali Rıza Efendi’nin yaşadığı dönemi tanıtmak amacıyla bu ev otantik bir şekilde düzenlenecek. Aile evi üç katlı olacak ve etnoloji müzesi olarak hizmet verecek.


Akraba evi olarak tasarlanan ikinci ev ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Makedonya’dagördüğü eğitim sürecini ve hayatını yansıtacak.

Sonraki Haber

Türkiye ve Mısır'ın Ortak Tarihi Geçmişten Geleceğe Taşınıyor

Türkiye ve Mısır’ın ortak tarihi geçmişine ait eserler TİKA tarafından restore edilecek. 25 Mart 2012 tarihinde TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet El-Ezher Şeyhi Ahmed Al-Tayeb’i ziyaret etti. Türkiye’nin Mısır’da gerçekleştirdiği proje ve...