Haberler

26 Nisan 2013

Aile İçi Şiddetle Mücadelede Türkiye'nin Tecrübeleri Arnavutluk'a Aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı desteğiyle, Arnavutluk Cumhuriyeti Çalışma, Sosyal İşler ve Eşit Fırsatlar Bakanlığı yetkilileri, anılan bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Arnavutluk’un tek kadın sığınma evinin personeli ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arnavutluk Ofisi temsilcilerinden oluşan 16 kişilik heyet Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Heyet, 14-20 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkiye’de aile içi şiddetle mücadele yöntemleri, hukuksal düzenlemeler ve kadın sığınma evi hizmetlerine ilişkin incelemelerde bulundu.

Arnavutluk heyeti Ankara’daki temasları çerçevesinde, öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Heyet, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği desteğiyle ülkemizde başlatılan “Şiddet Gören Kadınlar için Sığınma Evleri Projesi” hakkında bilgi aldı.

Heyet daha sonra, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı’nın mağdur kadınlar için 1993 yılında açtığı ilk bağımsız kadın sığınma evini, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’ni, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ankara Ofisi’ni ziyaret etti. Burada anılan kurumların aile içi şiddetle mücadele ve şiddet mağduru kadınlara destek alanlarındaki çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgiler aldı. Heyet, Ankara’daki temaslarını Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şubesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Ankara Ofisi ve Başkent Üniversitesi Kadın Çocuk Sağlığı ve Aile Planlanması Araştırma ve Uygulama Merkezi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirerek tamamladı.

Heyet İstanbul’daki temaslarının çerçevesinde ise, bazı basın kuruluşlarının temsilcileri ile görüştü. Daha sonra, İstanbul Beyoğlu Belediyesi ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nı ziyaret eden heyet, kadınlara karşı şiddetin önlenmesi kapsamında Türkiye’nin uyguladığı yöntem ve tekniklerle ilgili bilgi aldı. Son olarak heyet aile içi şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarına yönelik hizmetlerin iyileştirilmesine ilişkin Türkiye tecrübesinin Arnavutluk’a nasıl aktarılabileceği konusunda yetkililerle değerlendirmelerde bulundu.

Ankara ve İstanbul temaslarının ardından Arnavutluk’a dönen heyet, TİKA Tiran Program Koordinasyon Ofisi’ni ziyaret ederek TİKA yetkililer ile görüştü. Görüşmede Arnavut uzmanlar Türkiye’ye gerçekleştirdikleri çalışma ziyaretinin çok faydalı geçtiğini belirterek bu imkanı sağlayan TİKA’ya minnettar olduklarını ifade ettiler. Arnavut uzmanlar, aile içi şiddetle mücadele ve kadın sığınma evleri alanlarında iki ülke arasında mevcut işbirliğinin artarak devam etmesini istediklerini dile getirdiler.

TİKA, aile içi şiddetle mücadelede Türkiye tecrübesini Arnavutluk’a aktarmanın yanı sıra, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arnavutluk Ofisi ile işbirliğinde Arnavutluk’un tek kadın sığınma evinin bahçe düzenlemesini yapıyor. Sığınma evine yapılan bahçe düzenlemesi çoğu psikolojik sorunlar yaşayan, ölüm tehditi gibi nedenlerle sığınma evini terkedemeyen ve sürekli aynı ortamda yaşamak zorunda kalan kadınlar ve çocukların psikolojik rahatlama ihtiyacını karşılayacak.

Bu çerçevede, sığınma evinin bahçesine spor alanları, çocuk parkı ve hobi bahçeleri inşa ediliyor. Hobi bahçeleri, sığınma evinde kalan mağdurlara doğayla içiçe olarak, yaşadıkları stres ve travmalar açısından rahatlama sağlamanın yanı sıra yetiştirilen ürünlerin pazarlanması yoluyla maddi gelir imkânı da sağlayacak.

Sonraki Haber

Türkmen At Bayramı Türkmenistan'da Büyük Coşkuyla Kutlandı

Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının vazgeçilmez bir parçası olan Ahalteke Atları adına düzenlenen Türkmen At Bayramı, 26-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkmenistan’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Türkmenistan’ın en önemli bayramlarından biri olarak kutlanan Türkmen At...