Haberler

23 Ekim 2011

Afrika'nın İlk Gen Merkezi Sudan'da Kuruldu

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi tarafından Sudan’ın El Cezire Eyaleti’nde inşaatı tamamlanan Afrika’nın İlk GEN Merkezi, TİKA’nın Afrika ülkelerine yönelik olarak uygulayacağı Tarım ve Hayvancılık Projeleri kapsamında Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek.
 
Geçtiğimiz günlerde proje sahasında incelemelerinde bulunmak üzere Sudan’a giden TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, TİKA Hartun Program Koordinatörü Osman Vatansever ile birlikte El Cezire Eyaleti Tarım Bakanı Abdullah Muhammed Osman, Müsteşar Suud Muhammed Saadeddin, Genel Müdür Afaf Mekki ve Bakanlık Bürokratları ile toplantılar yaparak bundan sonraki aşamalar hakkında bilgi verdi ve GEN Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

Sudan Devleti Yetkilileri tarafından “Afrika’da bir Devrim” olarak ifade edilen yaklaşık 40 dönüm arazi üzerine inşa edilen ve Eğitim Salonları, Misafirhaneler ve Laboratuarlar içeren GEN Merkezi, 2011 yılı içerisinde faaliyete geçecek. Sudanlı ve Afrikalı Veteriner Hekimlerin, üreticilerin gelişen teknolojik şartlara uyum göstermeleri yönünde eğitimi ve bilinçlendirilmesine katkı sağlayacak olan merkezde, üstün verimli ırklardan ülke hayvancılığının çekirdeği oluşturulacak, üreticilerin kaliteli et ve süt elde etmelerine imkân sağlanarak tarımsal sanayinin gelişmesine, modern teknolojinin kullanılması kapsamında teknik eleman ve uzman yetiştirilmesi ve kaynakların verimli ve etkin kullanılması ile dengeli kalkınmaya katkı sağlanacak. Düşük bir maliyetle üstün boğalar kullanarak melezleme çalışmalarının yapılacağı merkezde, hem Sudan’ın yerli hayvan türlerinin korunacak hem de et ve süt açısından üstün verimli hayvanlar yetiştirilecek. Gıda ve yaşam güvenirliği açısından büyük bir öneme sahip olan bu proje aynı zamanda iktisadi bir faaliyet olan tarımın ekonomik getirisini yükseltecek.

Sudan’ın ekonomik ve sosyal yaşamında önemli bir yer tutan tarım ve hayvancılık ürünlerinin en önemli sağlayıcısı ise El Cezire Eyaleti’dir. Eyaletin 27.550 Km² eyalet yüzölçümünün % 92’si ekilebilir arazidir. Eyalet Mavi Nil, Rahad ve Dinder nehirleri arasında yer almakta olup, Sudan’daki sulanabilir arazinin % 60’ına sahiptir. Dünyada sulanan en büyük arazi El Cezire Şemasıdır. Eyaletteki ekilebilir arazinin önemli bir kısmının halen yatırıma açık olması yabancı girişimcilerin ilgisini çekmektedir.
El Cezire Gen Merkezi ve buraya bağlı 5 Suni Tohumlama İstasyonu’nda, Sudanlı ve Afrikalı uzman ve çiftçilere (hayvan yetiştiricileri ve tarım üreticilerine), hayvan bakım besleme, hayvan hastalıkları, tarımsal üretim, et-süt işlemesi, gıda ve yaşam güvenliği, yetiştirici birlikleri ve pazarlama ile ıslah programlarında veri tabanı oluşturulması konularında eğitimler düzenlenecek ve bilinçlendirme çalışmaları ile son yıllarda ortaya çıkan Gıda Krizine karşı sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlanacak.
Sudan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Amal Omar Bakhit El Awad ve öğretim üyeleri ile Sudan Veteriner İlaçları Genel Müdürü Dr. Abdelrahman Mustafa Abdelrahman Ahmed ile Sudan İlaç ve Zehir Bilimi Kurulu üyeleri ile çeşitli toplantılar gerçekleştiren TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, Afrika’da Gıda ve Yaşam Güvenliği açışından uygulanabilecek yeni projeleri katılımcılarla birlikte değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Roma ve Hartum Temsilcileri, TİKA Hartum Program Koordinasyon Ofisi’ni ziyaret ederek TİKA’nın Sudan’da uyguladığı projelerde yakın işbirliğinin sağlanabileceğini belirtti.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...