Haberler

19 Temmuz 2013

Afganistan'ın Ulaştırma Alt Yapısının Geliştirilmesine Devam Ediliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yürütülen Afganistan’ın ulaştırma alt yapılarının geliştirilmesi kapsamında geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Kabil Pul-i Sokhta – Darulaman Sarayı Arasındaki Yolun Asfaltlanması Projesi’nin yer teslim töreni gerçekleştirildi.

Afganistan’ın yeniden imarı kapsamında Türkiye’nin taahhüit ettiği projelerden bir tanesi daha hayata geçiyor. TİKA tarafından yürütülen Afganistan’ın ulaştırma alt yapılarının geliştirilmesi projelerinden biri olan başkent Kabil şehiriçi yollarının asfaltlandırılması çalışmasına “Kabil Pul-i Sokhta – Darulaman Sarayı Arasındaki Yolun Asfaltlanması Projesi” ile devam ediliyor.

Geçtiğimz günlerde ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalanan yol yapım işinin yer teslim töreni gerçekleştirildi. Törene Afganistan İslam Cumhuriyeti Kırsal Kalkınma Bakanı Wais Barmak, Kabil Belediye Başkanı Muhammed Yunus Navandeş, Afganistan Parlamentosu Milletvekilleri Alimi Balkhi, Sayet Davud Haşimi ve Muhammed Anvar Oryakhil, Kabil İl Konsey Başkan Yardımcısı Sayed Mujtaba, TİKA yetkilileri, Kabil Büyükelçiliği Müsteşarı Ali Emre Özen ve Kabil Askeri Ataşesi Arif Settar katıldı.

Proje çerçevesinde, 4.5 kilometre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde, gidiş dört ve geliş dört şeritli olmak üzere toplam sekiz şeritli, LED aydınlatma sistemli, yaya yolları ve orta refüjü olarak projelendirilen yolun üç yüz günde tamamlanması planlanıyor.
Afganistan’da ulaştırma altyapılarının geliştirilmesi projeleri kapsamında TİKA tarafından bir çok proje tamamlanarak halkın hizmetine sunuldu. Bu bağlamda Kabil İli Mirvays Meydanı-Darulaman Sarayı Arası Köprülü Kavşak yapımı tamamlandı. Kabil’de trafik yoğunluğunun olduğu ve merkezi yollarından biri olan 2.86 kilometre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde Hisse Dovum Şirpur Camii- Taimeni Caddesi ile Taimeni Caddesi- Kız Lisesi arasındaki Yolların asfaltlanması gerçekleştirildi.

Kabil’de Afganan- Baraki- Nadirye Lisesi arasındaki Yolun asfaltlanması tamamlandı. Kabil’in merkezinde bulunan Köt-i Sengi Mahallesinde 2 adet 42 metre uzunluğunda ve 21 metre eninde köprü yapımı gerçekleştirildi. Afganistan Tahar İli Kökçe Nehri Köprüsünün yanında 60 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğine yeni bir köprü inşaa edilerek merkez ilçenin diğer 5 ilçe ile irtibatı yeniden sağlandı. 10 köyü şehir merkezine bağlayacak Semengan İli Aybek İlçesi Derya Khan Köprüsünün inşaat çalışmaları ise devam ediyor.

TİKA tarafından Afganistan’da, 2005-2013 yılları arasında, farklı sektörlerde yaklaşık 700 proje ve faaliyet gerçekleştirildi. Bu sektörlerden eğitim sektörüne katkı için 84 okul (77 Yapım, 7 Tadilat) inşaa edilerek yaklaşık yüz bin öğrenciye okuma imkanı sağlandı. Sağlık Altyapılarının Geliştirilmesi Projeleri kapsamında ise bir adet 30 yataklı hastane, 22 Klinik, 5 Hastane Tadilatı, 1 Ebe Eğitim Merkezinin İnşası, 1 adet Poliklinik Yapımı, 5 Kliniğe 5 adet Lojman Yapımı, 1 hastaneye 1 Ameliyathane binasının yapımı ve 1 kliniğe 1 bekleme salonunun yapımı ve 14 ambulans hibesi gerçekleştirildi. Aynı zamanda, dört adet hastanenin işletimi TİKA tarafından sağlanmakta olup, 2005 yılından günümüze yaklaşık 5 milyon hastaya tedavi hizmeti sunuldu.

Sonraki Haber

Kamerun'da Bal Üreticilerine Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Kamerun’da Yaounde Türkiye Büyükelçiliğinin girişimleriyle ve Kamerun’un kuzey doğusunda yer alan ve başkent Younde’ye 800 kilometre uzaklıktaki Ngaoundere ve 450 kilometre uzaklıktaki Babungo bölgelerinde Türk uzmanlar tarafından modern...