Haberler

13 Eylül 2013

Afganistan'ın Belh Vilayetinde Yapımı Tamamlanan Okulun Açılışı Gerçekleştirildi

Afganistan’da, eğitimden sağlığa, yol yapımından kadınlara yönelik birçok proje gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Belh Vilayeti Çarkent İlçesi Pas-i Çay Beldesinde yaptırdığı çoklu eğitim merkezi  Afganistanlı öğrencilerin eğitimine büyük katkı sağlayacak.

TİKA’nın Afganistan’da hayata geçirdiği en büyük projelerden birisi olan çoklu eğitim merkezinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ, İslami Vahdet Partisi Milletvekilleri Serdar Seyidi, Abbas İbrahimzade, Hacı Abdu, TİKA ve Afgan yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Yeşildağ, açılış törenindeki konuşmasında, TİKA’nın yaptırdığı okulun bölgedeki eğitime katkı sağlayacağını, Afganistan’ın çok daha aydınlık günlere yolculuğunun eğitimle hızlanacağını söyledi. Kardeş Türk ve Afgan halkları arasındaki dostluğun tarihi olduğunu belirten Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Yeşildağ, Türk halkının Afgan halkıyla dayanışmasının devam edeceğini kaydetti. Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Yeşildağ, Afganistan’a başta eğitim ve sağlık alanındaki katkılarının bundan sonra da süreceğini ifade etti. Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Yeşildağ, eğitimin tüm sorunların giderilmesi için en iyi yöntem olduğunu vurgulayarak, “Eğitimle sorunlar aşılacak, Afganistan’ın aydınlık geleceği sağlanacaktır” dedi.

Türkiye, TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlar’a, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaya devam ediyor. Bu çerçevede 30 ülkede 33 Program Koordinasyon Ofisi bulunan TİKA yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda Türkiye, TİKA aracılığıyla 2005 yılından bugüne kadar, Afganistan’da farklı sektörlerde 700’ün üzerinde proje hayata geçirdi. TİKA tarafından Afganistan’da Eğitim sektörüne katkı için 2005 yılından bugüne kadar 86 okul inşa edilmiş ve yılda yaklaşık 100 bin öğrenciye eğitim imkânı sunuldu. TİKA tarafından yaptırılan 12 Sınıflık çoklu eğitim merkezi İlkokul, Ortaokul ve Lise bazında eğitim verecek. Okulda civardaki 12 köyden öğrenci gelecek olup, okulun eğitime açılmasıyla birlikte vardiyada 350 öğrenci olmak üzere iki vardiyada 700 öğrencinin eğitim hizmeti alması planlanıyor.

Sonraki Haber

Bosna Hersek'te Konjic Şehri Birinci İlköğretim Okulu'nun Spor Salonu Yenilendi

Bosna Hersek’te Konjic Birinci İlköğretim Okulu’nun eski ve yıpranmış durumda olan spor salonunun tadilatı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. Konjic Birinci İlköğretim Okulu’nun oldukça eski ve yıpranmış durumda olan spor salonunun kapı,...