Haberler

27 Eylül 2013

Afganistan'daki Sultan Raziye Kız Lisesi'ne Malzeme Desteği Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Afganistan’da Belh vilayetinin merkezi Mezar-i Şerif şehrindeki Sultan Raziye Kız Lisesi’ne malzeme desteği verdi.

Afganistan’da birçok alanda proje gerçekleştiren TİKA, Belh vilayetinin merkezi Mezar-i Şerif şehrindeki Sultan Raziye Kız Lisesi’ne malzeme desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından temin edilen malzemeler törenle yetkililere teslim edildi. Törene, Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ, Belh İl Milli Eğitim Müdürü Kays Mehir Ayin, TİKA ve Afgan yetkilileri ile çok sayıda öğrenci, öğretmen katıldı.

Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Yeşildağ, açılış töreninde yaptığı konuşmasında Afganistan’da bugün yaşanan zorlukların aşılması için eğitim imkânlarının güçlendirilmesinin izlenebilecek en iyi yol olduğunu söyledi. Okulun bir kız okulu olmasının önemine işaret eden Türkiye’nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Yeşildağ, Türkiye’nin Afganistan’a başta eğitim ve sağlık alanında olmak üzere birçok alanda hayata geçirdiği projelerin sonra da süreceğini belirtti.

Belh İl Milli Eğitim Müdürü Ayin ise, Afgan halkının Türk halkından çok memnun olduğunu, bu memnuniyetin ve dostluğun daha da derinleşerek devam edeceğini aktardı. Belh İl Milli Eğitim Müdürü Ayin desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti. Konuşmalarının ardından protokol üyeleri masa ve sıraları yenilenen sınıfları gezdi.

Afganistan’da uzun yıllar devam eden savaşlar eğitim sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Bu kapsamda Afganistan’da eğitim için gerekli olan fiziki altyapılar çok yetersiz sayıda kaldı. TİKA bu sorunun giderilmesi için 2005 yılından bugüne kadar Afganistan’da 86 adet okul inşası gerçekleştirerek, yılda 100 binden fazla öğrencinin eğitim hizmeti almasını sağladı. En son 10 Eylül tarihinde Belh Vilayeti Çarkent İlçesi Pas-i Çay Beldesinde Afgan Eğitiminin hizmetine sunmuş olduğu 12 derslik okulla eğitime ne kadar önem verdiğini göstermişti.

Öte yandan Faryab Vilayeti Şirintagab İlçesinde Eğitim Enstitüsü ve 16 sınıflık okul hizmet binaları ve Kurgan İlçesindeki 12 sınıflık okul hizmet binaları da yine TİKA tarafından yaptırılarak Afgan eğitiminin hizmetine sunuldu. Bu okulların öğrenci masa-sırası, öğretmen masa-sandalyesi ve idari birimlerin tefrişatı da yine TİKA’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek. TİKA özellikle ilköğretim ve ortaöğretim okulları inşa etmek ve okulların donanım ihtiyaçlarını karşılamak suretiyle Afganistan’da eğitim altyapılarının kurulmasına büyük katkı sağlıyor.

Sonraki Haber

Cezayir'de Keçiova Camisi'nin Restorasyonu'na Yönelik Protokol İmzalandı

Osmanlı dönemine ait birçok eserin onarım ve yenileme çalışmalarını yapan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Cezayir’in başkentinde bulunan tarihi Keçiova Camisi’nin restorasyonunu gerçekleştirecek. Keçiova Camii’nin restore edilmesine yönelik protokol, Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanı...