Haberler

23 Ekim 2011

Afganistan'da Tarih ve Mimari Buluşuyor

“Sultan Bahaüddin Veled Medresesi” ve “Kabil Tıp Fakültesi Aliabad Sanatoryumu” Restorasyon Projeleri, Tarafından Uzman Heyet Ziyareti İle TİKA Tarafından Başlatıldı

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Afganistan’da yaptığı restorasyon projelerine yenilerini eklemek için çalışıyor. Ortak mirasın ve kültürel geçmişin korunmasını, ülkelerin ikili ilişkileri ve halkların kardeşliği açısından önemseyen TİKA kültürel işbirliği başlığı altında gerçekleştirdiği restorasyon projeleri ile geçmiş ve gelecek arasında sağlam köprüler kuruyor.

Afganistan’ın Belh Vilayeti’nde bulunan “Sultan Bahaüddin Veled Medresesi” ve “Kabil Tıp Fakültesi Aliabad Sanatoryumu” restorasyon projelerinin etüt çalışmalarını yapmak amacı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet bölgeye gitti.

Kültürel tarihi ve estetik öneme sahip bu iki yapının restorasyon çalışmalarının bir an önce başlatılabilmesi için bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunan heyetin ziyareti Afgan Makamları ve ülkenin önde gelen basın kuruluşları tarafından ilgiyle takip edildi. Heyet Kabil Büyükelçimiz Basat Öztürk’ün başkanlığında Afganistan İslam Cumhuriyeti Kültür Bakanı ve Bakan Yardımcısı ile birlikte makamlarında kabul edildi. Yapılması planlanan çalışmalar hakkında yetkililerle görüşmeler gerçekleştirildi.

Türkiye’den giden uzmanlar T.C. Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Barış Andıç, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Mustafa Bütün ve Yardımcısı eşliğinde Mezar-ı Şerif’ten yaklaşık 20-25 dakika mesafede Belh Vilayetinde bulunan Sultan Bahaüddin Veled Medresesini ziyaret etti.

Türkiye’den giden yetkililer, Belh Vilayeti Kültür İşleri Başkanı Salih Muhammed Halik, Kültür İşleri Başkanlığı Tarihsel Yapıtlar Müdürü Muhammed Şerif Muhhammedi, Afganistan İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Belh Temsilciliği Protokol Müdürü İkramuddin Mastur, Belh ilçesi Kaymakamı Timorşah Paiz, Belh İlçesi Belediye Başkanı Gulam Rabani ve basın temsilcileri tarafından ilgiyle karşılandı. Ziyaret sırasında Belh Vilayeti Kültür İşleri Başkanı Salih Muhammed Halik tarafından Medreseye ilişkin bilgiler verildi.

Teknik heyet topograf yardımı ile alanda yapılan ölçüm, çizim ve belgeleme çalışmalarını tamamlayarak bölgeden ayrıldı.

Daha sonra Kabil Tıp Fakültesi Aliabad Sanatoryumu’na incelemede bulunmak üzere giden uzmanlar, sanatoryumun restorasyon projesinin başlatılması için ön hazırlık niteliğindeki fizibilite çalışmasını yaptı. Türk Afgan dostluğunun bir simgesi durumunda olman ve inşa edildiği dönemin mimari yönelimlerini taşıyan sanatoryuma ilişkin tespit ve belgeleme çalışmaları böylelikle tamamlanmış oldu.

Afganistan İslam Cumhuriyeti Kültür Bakanı yaptığı açıklamada “Her iki yapının restorasyonunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından, TİKA’nın koordinasyonunda yapılıyor olması bizler için büyük önem taşımaktadır. Bu projeler bizim için kıymetlidir” dedi.

TİKA başlattığı restorasyon projeleri ile tarihi ve kültürü bu kez Afganistan’da buluşturdu. 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...