Haberler

07 Haziran 2012

Afganistan'da Kırsaldan Kente Sağlık Projeleri

Dünya genelinde birçok insan önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Yetersiz beslenme ve hijyen eksikliği önlenebilir hastalıkların tedavisini güçleştiriyor. Güç koşullar altında yaşayan yüz binlerce insan teknik sağlık donanımı eksiliği yüzünden hayatını kaybediyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Bakanlığı (TİKA), dünya üzerinde hiç kimsenin tıbbi bakım hizmetlerinden yararlanma hakkından yoksun bırakılmaması için çalışıyor. Bu doğrultuda Özbekistan’da, Bosna-Hersek’te, Sudan’da, Afganistan’da halk sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için projeler yapıyor.

TİKA Tarafından Afganistan İslam Cumhuriyeti Halk Sağlığı Bakanlığı’na 5 Adet Tam Teşekkülü Ambulans ve Kabil Atatürk Hastanesine Tıbbi Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından alınan 5 adet tam teşekküllü ambulans Atatürk Çocuk Hastanesi yetkililerine; ameliyat setleri, laboratuar ekipmanları, ultrason cihazı, küvezler ve morgdan oluşan 41 kalem tıbbi malzeme ve ofis donanımı Kabil Atatürk Hastanesi yetkililerine düzenlenen bir törenle temin edildi.

Törene, Afganistan İslam Cumhuriyeti Halk Sağlığı Bakanı Sürreyya Delil, T.C. Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, TİKA Kabil Program Koordinatörü İhsan Bostancı, Afganistan İslam Cumhuriyeti Halk Sağlığı Bakan Yardımcıları, Bakanlık Başkanları, doktorlar, erel basın mensupları ve çok sayıda temsilci katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Atatürk Çocuk Hastanesi Başkanı Dr. Eminuddin Şifacu yaptı. Türkiye Cumhuriyetinin Afganistan’da Sağlık sektöründe yaptığı yardımlardan büyük memnuniyet duyduklarını, özellikle hastanelerine son dönemde yapılan katkılar ile hastanenin hizmet kalitesinde önemli bir iyileşme yakaladıklarından bahseden Dr. Şifacu, yaptığı yardımlar için Türkiye Cumhuriyetine ve TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti.

Aliabad Yerleşkesi’ne Eğitim ve Araştırma Hastanesi

T.C. Kabil Büyükelçisi Basat ÖZTÜR ise konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Afganistan’da yaptığı yardımlarda eğitim ve sağlık projelerinin çoğunlukta olduğunu dile getirdi. T.C. Kabil Büyükelçisi, 5 adet ambulansın 1 tanesinin Atatürk Hastanesine, diğerlerinin ise acil sağlık hizmetlerine erişim sıkıntısı yaşanan Vardak Vilayetine, Belh Vilayeti Şortepe İlçesine, Faryab Vilayeti Andkhoy ilçesine verileceğini söyledi. Öztürk konuşmasının devamında “1932 yılında Türk doktorlar tarafından kurulan ve Afganistan’ın ilk tıp fakültesi olma özelliği taşıyan Aliabad Sanatoryumu binası Türkiye Cumhuriyeti tarafından restore edilecek. Bu konuda inceleme ziyareti yapıldı, yakın zamanda projelendirme çalışmaları başlayacak. Ülkemiz tarafından Aliabad Yerleşkesine modern bir eğitim ve araştırma hastanesi yapılacak. Bu proje ile ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.

Afganistan İslam Cumhuriyeti Halk Sağlığı Bakanı Sürreyya Delil “Atatürk Çocuk Hastanesine yaklaşık 8 ay önce yine bir Türk heyeti ziyaret etti, aradan geçen zamanda hastanenin durumunda görülen iyileşmeden memnuniyet duyuyoruz. Bu iyileşme nedeni ile Hastane çalışanlarına ve yardımlarından dolayı TİKA’ya teşekkür ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Afganistan’a çok önemli yardımlarda bulundu. Şu an teslim edilen tıbbi malzemeler, Atatürk Çocuk Hastanesinin önemli eksiklerini giderecektir. Ambulansların özellikle kırsal kesimlerde bulunan ilçelerde, üst kademe sağlık birimlerine ulaşmakta güçlük çeken hastaların hizmetine sunulacaktır.” dedi.

Törende açıklama yapan TİKA Kabil Program Koordinatörü İhsan Bostancı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından 2004 yılından bu yana Atatürk Hastanesine tıbbi ekipman, akaryakıt ve kısmi maaş katkısı yapıldığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl içerisinde TİKA’nın Atatürk Çocuk Hastanesine sarf malzemeleri ve akaryakıt alımı yaptığını, söyleyen Bostancı, önümüzdeki dönemde hastanede kapsamlı bir tadilat yapılmasının planlandığını, bu tadilatın yapılması ve yardımların devam etmesi ile hastanenin hizmet kalitesinin istenilen seviyeye getirileceğini vurguladı.

Konuşmaların katılımcılar hastanede incelemelerde bulundu. Ambulanslara ait anahtarlar T.C. Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk ve TİKA Kabil Program Koordinatörü İhsan Bostancı tarafından AİC Halk Sağlığı Bakanı Sürreyya Delil’e teslim edildi.

Tören, Afganistan medyasında yer aldı.

Sonraki Haber

Beş Kıtada Dostluk ve Kardeşlik

10. Türkçe Olimpiyatları, 135 ülkeden 1.500 öğrencinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. Olimpiyatlar, dilin insanların birbirini anlamasını ve kaynaşmasını sağlayan bir unsur olduğunu 10 yıldır dünyaya kanıtlıyor. Ülkemizin dünya ülkeleri ile geliştirdiği ilişkilerin bir sonucu olarak Moritanya’da,...