Haberler

12 Ocak 2018

Afganistan’da Tamamlanan BHC Kliniği Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşası ve donanımı tamamlanan Belh Vilayeti Nahrşahi İlçesi Şadiyan Köyü BHC Kliniği hizmete açıldı.

Afganistan’ın kuzey bölgesinde yer alan Belh Vilayeti Nahrşahi İlçesi Şadiyan Köyü dağlık bir bölgede bulunuyor. Nüfusu yaklaşık 4 bin  kişiden oluşan köyde daha önce sağlık hizmeti küçük bir evde sunulduğu için köy halkı büyük sıkıntılar yaşıyordu. Şadıyan köy halkı, hastalarını şehir merkezine ulaştırma konusunda dağlık bölge olması nedeniyle zorlanıyordu. TİKA’nın desteğiyle Belh Vilayeti Nahrşahi İlçesi Şadiyan Köyü BHC Kliniği’nin tadilatı ve donanımı tamamlanarak Şadiyan ve çevre köylerde sağlık alanında yaşanan sıkıntılar çözüldü.

Şadiyan BHC Kliniği Açılış törenine Afganistan Sağlık Bakanı Dr. Firuzuddin Firuz, Mezar-ı Şerif TİKA Koordinatörü Zeki Bulduk, Belh Vilayeti Vali Yardımcısı Muhammed Beşir Tevhidi, Millet Vekili Muhammed İshaq Rahguzar, Sağlık Müdürü Dr. Mirveys Rabi, İl Şura Başkanı Dr. Muhammed Efzal Hadid, İl Şura Vekili Şucauddin Şuca, TİKA Program Koordinatör Yardımcısı Savaş Gündüz, Nehrışahi İlçe Kaymakamlığı yetkilileri, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, kliniğin doktor ve sağlık görevlileri, Şadiyan köy halkı, çevre köy muhtarları katıldı.

Açılış Programı Kuran-ı Kerim Telaveti ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Afganistan Sağlık Bakanı Türkiye Cumhuriyeti devletinin Afganistan’ı hiçbir  zaman yalnız bırakmadığını belirterek, her alanda destekte bulunduğu gibi sağlık alanında da bu desteklerin devam edeceğini vurguladı. Sağlık Bakanı Dr. Firuzuddin Firuz, TİKA desteği ile yalnız Şadiyan BHC Kliniğinin yapılmadığını, TİKA’nın 12 yıldan bu yana  sağlık alanında sürekli  projeler geliştirdiğini söyledi. Firuz, Meymene Afgan-Türk Dostluk İl Hastanası, Şibirgan Afgan-Türk Dostluk Çocuk Hastanesi, Tahar (Talokan ve Hoca Bahauddin) Ana-Çocuk Sağlığı Kliniklerinin de TİKA tarafından işletilmekte olduğunun altını çizdi. Firuz, Afganistan halkı adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkına  yapmış olduğu desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk, Şadiyan BHC Kliniği  kış mevsiminde şadiyan ve çevre köy halkına sağlık hizmeti verilebilmesi amacıyla en hızlı şekilde yaklaşık 5 aylık  bir sürede donanımı ile birlikte yapıldığını ve halkın  hizmetine sunulduğunu belirtti. Koordinatör Bulduk, Afganistan’da sağlık alanında desteklerinin devam edeceğini ifade ederek Şadiyan ve çevre köy halkına BHC Kliniğinin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Şadiyan BHC Kliniği 1.5 dönümlük arazi üzerinde yapılmış olup,  kliniğin merkez binasında 9 oda, bekçi odası, depo ve 6 tonluk su deposu  mevcut durumda yer alıyor. Ayrıca ilk olarak köyün BHC Kliniğinde 5 kw’lık güneş enerji sistemi mevcut olup, tüm kliniğin elektriğini karşılayacak. Güneş enerjisinden elde edilen elektriğin kalan kısmı ise köyün elektrik ihtiyacı için kullanılacak. Klinik güvenliğinin sağlanması amacıyla bahçe duvarı ile de çevrelendi. Şadiyan BHC Kliniği Acil Servis, Kadın Doğum, Dahiliye ve Küçük Cerrahi alanında halka hizmet verecek. Klinikten Şadiyan ve çevre köy sakinleri olmak üzere yaklaşık 7 bin kişi sağlık hizmeti alabilecek. Ayrıca kliniğinin tüm tıbbi malzemeleri ve donanımı TİKA tarafından sağlandı. Program Klinik odalarının gezilmesi ve köy çocuklarına hadiyeler dağıtılmasıyla sona erdi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kolombiya’ya Tarım Ekipmanı Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya’daki iç savaştan en çok etkilenmiş eyaletlerden biri olan Caqueta Bölgesindeki kakao, kahve, kauçuk üreticilerine üretim kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olacak ekipman desteğinde bulundu. Kolombiya’da yaklaşık yarım yüzyıl boyunca...