Haberler

26 Ekim 2017

Afganistan’da Meslek Edindirme Kurslarını Tamamlayan 130 Öğrenci Sertifikalarını Aldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’nın Cevizcan Vilayeti Şibirgan İlinde Kadın İşleri Müdürlüğünce 6 ay önce kadınlara yönelik başlatılan meslek edindirme kurslarını başarıyla tamamlayan 130 kursiyer düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Cevizcan Vilayeti Kadın İşleri Müdürlüğü binasında düzenlenen sertifika töreni Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Türkiye ve Afganistan Milli Marşları kurs öğrencileri tarafından okundu.  Törene, Cevizcan Valisi Mevlevi Lutfullah Azizi, TİKA Mezar-ı Şerif Program Koordinatörü Zeki Bulduk, Mezar-ı Şerif Başkonsolos Yardımcısı Necdet Karakurt, Cevizcan İl Şura Başkanı Abdulhay Hayat,  Cevizcan Kadın İşleri Müdürü Necibe Kurayşi, Cevizcan Eğitim Enstitüsü Müdürü Şefika Seha Yolçi, kursiyerler, veliler ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Cevizcan Vilayeti Kadın İşleri Müdürü Necibe Kurayşi, TİKA desteğiyle kadınlara yönelik yapmış oldukları meslek edindirme kursları hakkında bilgi vererek 130 kursiyerin 6 aylık eğitimle Kuran-ı Kerim, Türkçe, Mefruşat ve Nakış kurslarını bitirdiklerini belirtti.

Kurayşi, TİKA desteğiyle düzenlenen kursların ikinci dönemi olduğunu ve birinci dönemde eğitim alan ev hanımlarının edindikleri meslekleriyle aile ekonomisine katkıda bulunmakta olduğunu dile getirdi.  TİKA’dan kadınlara yönelik desteklerinin devamını isteyen Kurayşi, Türkiye’ye  yapmış olduğu yardımlar için teşekkürlerini iletti.

Mezar-ı Şerif Başkonsolos Yardımcısı Necdet Karakurt,  Türkiye ve Afganistan’ın dostluk ve kardeşliğinin uzun yıllara dayandığını belirterek iyi ve kötü günlerinde hep birbirinin yanında bulunduğunu bildirdi. Karakurt, mesleki eğitim alan öğrencileri ve ailelerini kutlayarak başarılarının devamı temennisinde bulundu.

Cevizcan Valisi Lutfullah Azizi ise programda yaptığı konuşmasında, TİKA, Afganistan toplumunun ihtiyaçlarına göre destekte bulunmakta olduğunu söyledi. Mesleki eğitim almanın önemi üzerine konuşan Azizi,  öncelikle Kuran-ı Kerim eğitimi konusuna değendi. Her bir müslüman Allah’ın kelamini öğrenmesi gerektiğini belirterek dünya ve ahiret başarısının Kuran-ı kerimde saklı olduğu vurguladı.

Meslek edindirme kurslarında Türkçe dil eğitimi verildiğinden de mutluluk duyduğunu belirten Azizi,  mesleki eğitim alan öğrencilere seslendi. “Türkiye en yakın ve büyük dostumuzdur. Dolayısıyla dostumuzun dilini öğrenmek gerekir” dedi. Azizi, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Afganistan’a her alanda özellikle eğitim alanında yapmış olduğu destekleri için şükranlarını dile getirdi.

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zeki Bulduk,  meslek edindirme kurslarını bitiren kursiyerleri kutlayarak hayatta eğitimden daha iyi bir miras olmadığını ifade etti. Bukduk, ayrıca bir ülkenin gelişmesi, kalkınması ve ilerlemesinin kadın ve erkek ayrımcılığı olmaksızın eğitime bağlı olduğunu ve bu nedenle Afganistan’da TİKA’nın faaliyetlerinin başında eğitim ardından sağlık  geldiğini söyledi. Koordinatör Bulduk, TİKA’nın eğitim ve kadınların mesleki eğitiminde desteklerinin devam edeceğinin altını çizdi.

Tören, öğrencilerin Türkçe ve Farsça şiirler okuması,  kursiyerlere Kuran-ı Kerim hediye edilmesi ve sertifika dağıtılmasıyla sona erdi.

Sonraki Haber

Doğu Bosna’da Kırsal Yoksulluğun Azaltılmasına Hayvancılık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica ve Zvornik Belediyelerinde yürütülen “Aile Çiftçiliği ile Bosna Hersek’te Koyun ve Keçi Genotipin Oluşturulması ve Popülasyonun Artırılması Yoluyla Kırsal Yoksulluğun Azaltılması Projesi” kapsamında...