Haberler

25 Şubat 2018

Afganistan’da Çinicilik Sanatı Yeniden Hayat Buluyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan Herat’ta tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılmak üzere çini üreten ve tarihi çinileri restore eden çini atölyesine destekte bulundu.

Herat Ulu Camii içerisinde faaliyet gösteren ve ülkedeki tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılmak üzere çini üreten ve tarihi çinileri restore eden çini atölyesi, imkânsızlıklar yüzünden çalışmalarını durdurma noktasına gelmişti.

Atölyeye TİKA tarafından sağlanan malzeme desteği ile üretimi tekrar canlandırıldı.

Düzenlenen törende TİKA Herat Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Ali Ergun Çınar; “Afganistan’da bulunan tarihi eserler sadece Afganistan’ın değil aynı zamanda İslâm Dünyasının ve İslâm Medeniyetinin müşterek malıdır.” dedi.

“TİKA’dan beklentimiz yüksek”

Törende yaşamını Herat tarihi ve kültürünü araştırmaya adayan Abdülgani Neksiyar’ın yaptığı konuşmanın ardından Herat milletvekili Mesude Keruhî “Ülkemizin bütçesinin %80’inini dış yardımlar oluşturuyor ve maalesef bu yardımların çoğu terörle mücadelenin finansmanına gidiyor. Tarihî eserlerimiz sahipsiz durumda ve bizim bu konuda TİKA’dan beklentimiz yüksek.” diye konuştu.

Sonraki Haber

TİKA, Meksika’daki Depreme Uzanan İlk Dost Eli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Meksika’da depremlerin yaralarını sarıyor. Meksika’da son beş aydır sık sık deprem yaşanıyor. 2017 yılı Eylül ayından bu yana 7.5 ve üzerindeki şiddetlerde üç ayrı büyük deprem meydana geldi....