Haberler

20 Şubat 2018

AA ve TİKA'nın "Diplomasi Muhabirliği Eğitimi" Mezunlarını Verdi

Anadolu Ajansı (AA) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) birlikteliğiyle düzenlenen "Diplomasi Muhabirliği Eğitimi"ni tamamlayan yabancı gazetecilere törenle sertifikaları verildi.

AA Haber Akademisi bünyesinde düzenlenen eğitim programına Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan, Gürcistan ve Moğolistan'dan 25 gazeteci katıldı.

Kurum ziyaretleri de yapılan eğitimlerde buraların dış politika konuları ve iş birlikleri hakkında kursiyerlere eğitim verildi.

Programı başarıyla tamamlayan 25 kursiyere AA Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle başarı ve katılım belgeleri verildi.

Kursiyerler törende  sertifikalarını AA Uluslararası Operasyonlar Direktörü Ural Yeşil ve TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörü Mustafa Haşim Polat'tan aldı.

"Gazeteci savaş da çıkarabilir, barışa da vesile olabilir"

Polat, törende yaptığı konuşmada, iyi bir gazeteci olmak için çaba göstermenin önemine işaret ederek, "Gazeteci savaş da çıkarabilir, barışa da vesile olabilir. Toplumları birbirine düşman da edebilir, kardeş de edebilir. Gazetecilikte çok büyük faydalı işlere imza atabilecek bir mesleki potansiyel vardır." dedi. 

Diplomasi muhabirliğinin ülkeler arası ilişkilerde önemine değinen Polat, "İki ülkenin savaşmasına veya sorunlarını krizlerle devam ettirmesine vesile olmak kaleminizin ucunda olabilir. Toplumları savaş ortamında bile kardeşlik duygusuyla buluşturabilir ve bu sizin başarınız olabilir." ifadelerini kullandı.

AA Uluslararası Operasyonlar Direktörü Yeşil de yaptığı konuşmada, AA'nın özelikle son 5 yılda dünyanın çeşitli yerlerinden, kültürlerinden, dillerinden insanlarla bir araya gelen, çalışan bir kurum olduğunu söyledi.  Yeşil, bu süreçte AA’nın 107 farklı ülkeden çalışanı bulunduğunu kaydetti.

Yeşil, "Coğrafya itibariyle Orta Asya ve sizlerin geldiği bölgeler bizim için çok önemli. Türkiye’nin de burada bağları çok önemli. AA olarak sizleri ülkelerinizde birer fahri temsilci olarak görüyoruz." diye konuştu.

Katılımcıların geldiği ülkelerin çoğunda AA'nın temsilcilerinin bulunduğuna işaret eden Yeşil, ajansın katılımcılara her konuda yardım etmeye açık olduğunu bildirdi. 

"TİKA ve AA, elini hep dost ve kardeş ülkelere uzatmıştır"

AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş da AA ve TİKA iş birliğinde düzenlenen eğitimin önemine dikkati çekerek, "TİKA ve AA, elini hep dost ve kardeş ülkelere uzatmıştır. İki kurum sadece eğitim değil, farklı projelerle de hizmet etmeye devam ediyor ve edecek." diye konuştu. 

Orta Asya ve Kafkasya coğrafyalarından, dost ve kardeş ülkelerden gazetecilere verilen diplomasi muhabirliği eğitimini tamamladıklarını belirten Çetinkuş, "Türkiye, coğrafya olarak Asya, Avrupa, Afrika kıtaları ile Kafkasya, Orta Doğu ve Balkanlar bölgelerinin tam ortasında bir ülkedir. Bu coğrafyalarda yaşanan tüm sıcak gelişmelere bir şekilde yakından tanıklık etmiştir ve bu tanıklığı yüzlerce yıldır devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Çetinkuş, Türkiye'nin, yaşanan sıcak gelişmelerin diplomasi yoluyla çözülmesi için de mücadele ettiğini dile getirerek, "Bundan dolayı Osmanlı’dan günümüze kadar müthiş bir diplomasi hafızası oluşmuştur. Ülkemizin bu kıymetli diplomasi hafızasını AA, hem ülkemizdeki medya çalışanlarına hem de  TİKA, YTB gibi diğer kurumlarımızla yaptığı iş birlikleri çerçevesinde yurt dışından gelen gazetecilere aktarmaktadır." dedi.

Türkiye'nin diplomasiye ne kadar değer verildiğinin en önemli kanıtının bugünlerde yaşandığını söyleyen Çetinkuş, "Türkiye’nin haklı Zeytin Dalı Harekatı devam ederken yoğun bir şekilde diplomatik kanalları işletmesine de son günlerde sizler de şahit oldunuz." sözlerine yer verdi.  

Çetinkuş, iki haftadır Türkiye'de misafir edilen katılımcıların mesleki birikimine katkı sunma, ülkeler arasında ortak bir ağ oluşturma ve kamu diplomasisine katkı sunmaya çalışmanın en önemli amaçlarından olduğunu belirterek, eğitimlere destek veren AA ile TİKA yöneticilerine teşekkür etti. 

Azerbaycan Devlet Haber Ajansında görev yapan Parvana Rahimova, törende katılımcılar adına yaptığı konuşmada, TİKA, AA ve AA Haber Akademisi'ne teşekkür ederek, değerli bir projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Rahimova, eğitim boyunca Türkiye'deki farklı kurumları tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, buraların faaliyetleri ve politikaları hakkında bilgi aldıklarını kaydetti. 

Eğitim, dış politika ve özellikle Orta Asya ile Kafkasya'daki değişimleri daha etkin izleyebilmek için donanım sahibi  diplomasi ve enerjiye hakim habercilerin yetişmesi amacıyla düzenlendi. 

TİKA ve AA koordinasyonunda ilerleyen dönemlerde yurt dışındaki muhabirlere yönelik "Enerji Muhabirliği", "Diplomasi Muhabirliği", "Ekonomi-Finans" ve "Savaş Muhabirliği" eğitimleri gerçekleştirilecek. 

Sonraki Haber

TİKA Türkiye’nin Mesleki Eğitim Alanındaki Tecrübesini Tacikistan’a Aktarıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından farklı ülkelerde uygulanan Meslek Edindirme ve İstihdam Programı (MESİP) kapsamında Tacikistan’da Kaynakçılık eğitimleri verildi. Tacikistan Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlığı ile işbirliğiyle gerçekleştirilen eğitimlere Tacikistan’da faaliyet gösteren...