Haberler

19 Şubat 2018

TİKA ile Filistinli PICA Arasında Protokol İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Filistin Uluslararası İşbirliği Ajansı (PICA) arasında stratejik işbirliğine ilişkin ortak protokol imzalandı.

Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen imza törenine Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, TİKA'nın Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz ile Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Emel Gadu ve PICA Genel Müdürü İmad Ezzuheyri katıldı. 

İmza töreninde konuşan Korkmaz, yaklaşık bir buçuk yıllık bir çalışma sonucunda imzalanan protokolu Filistin'deki alt yapı ve insani yardım alanlarında bazı projelerin gerçekleştirilmesi için iki ülke arasındaki işbirliğinin başlangıcı olarak nitelendirdi. Korkmaz, ayrıca Türkiye’nin kalkınma işbirliği alanındaki tecrübesini Filistin ile paylaşacak olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. "Filistinli kardeşlere uzun tecrübemizi taşımaktan mutluyuz." diyen Korkmaz, üçüncü ülkelerde Filistinlilerle birlikte çalışacaklarını ifade etti. 

Filistin'deki TİKA ofisinin 2005'te kurulduğunu hatırlatan Korkmaz şunları söyledi: "TİKA ofisi, kurulduğundan bu yana tüm Filistin kentlerine hizmet götürmek için azimle uğraşıyoruz. Bu güne kadar Filistin'de 450 ayrı proje tamamlandı. Halen planlanmış olan 30 ayrı projenin çalışmaları yürütülüyor." 

Törende konuşan Zuheyri, Filistin'in Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde yapılacak projelerde insan kaynağı konusunda TİKA'ya destek vereceğini söyledi. TİKA’nın diğer ülkelerde gerçekleştirdiği projelerle sadece Türkiye için değil aynı zamanda Filistin halkı için de bir gurur kaynağı olduğundan bahseden Zuheyri, Türkiye ve Filistin arasında oldukça eski tarihlerden bu yana devam etmekte olan kalkınma işbirliğinin, iki kurum arasında imzalanan protokol ile daha da ileriye taşınacağını ve PICA olarak Türkiye’nin kalkınma işbirliği alanındaki tecrübe birikimini paylaşma imkânı bulacak olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sonraki Haber

Karadağ'da Zeytinyağı Üretimine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ile Karadağ'ın güneyindeki Ulcinj'de (Ulçin) kurulan zeytinyağı üretim tesisi, uluslararası pazara açılmayı hedefliyor. TİKA, turistik olma özelliğinin yanı sıra ülkede zeytin yetiştirilebilen ender yerlerden biri olan Ulcinj'e...