Haberler

07 Kasım 2013

6. Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısına Destek

Cem Vakfı tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 6. Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı İstanbul’da Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Cem Vakfı tarafından düzenlenen toplantıya Vakfın kurucusu ve Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Türkiye, Avrupa, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu’dan Alevi inancı ve düşüncesi üzerine kurulmuş sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte 18 ülkeden 5000’i aşkın inanç önderi ve misafir katıldı.

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, devletin, inançlar karşısında tarafsız olması ve inançlara eşit muamele yapması gerektiğini belirterek toplantının, kardeşliğe, sevgiye ve barışa vesile olması temennisinde bulundu. Bu coğrafyada birçok din, inanç ve kültürün yan yana, içiçe, barış içinde yaşadığını ifade eden Doğan, bu barışın laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti hedefinin bir sonucu olduğunu vurguladı. Doğan ayrıca, Anadolu’da bin yılı aşkın süredir birlikte yaşayan inanç grupları arasında kin ve nefrete neden olabilecek söylem ve eylemlerden kaçınılması gerektiğini bildirdi.

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de Türkiye’de toplumun farklı inanç ve düşüncelere sahip olduğunu, ancak herkesin aynı gemide yolculuk ettiğinin de bilinmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Caferileri Lideri Özgündüz, “Birlikte yaşamak, bu ülkenin külfetini beraber taşımak ve nimetini beraber paylaşmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız” diye konuştu.

Türkiye, Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Macaristan, Kazakistan, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Azerbaycan, İran, Makedonya, Karadağ, Bosna-Hersek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden inanç önderlerinin katıldığı toplantıda, dünya genelinde Alevi İslam anlayışına mensup insanların sorunları, talepleri ve beklentileri konularında görüşler dile getirildi. Katılımcılar desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Sonraki Haber

Karadağ'da Eğitime Destek Devam Ediyor

Karadağ’ın kuzeyinde yer alan Biyelo Polye şehrine bağlı Bistrica köyündeki Vuk Karadziç İlkokulu’nun ısıtma sistemlerinin kurulumu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. TİKA tarafından Karadağ’da eğitim destek projelerinden birisi daha tamamlanarak hizmete açıldı....