Haberler

16 Mart 2016

16 Mart TİKA Projeleri Tanıtım Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımı ile Gerçekleşiyor

– Prizren Emin Paşa Camii Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Açılacak

– İşkodra Sheh Shamia Lisesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Açılacak

– TİKA’nın 29 ülkede açılışa hazır ve 2016 yılında tamamlanacak 53 projesinin tanıtımı yapılacak

T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) “Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza” adlı TİKA Projeleri Tanıtım Töreni 16 Mart 2016 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Ankara’da gerçekleştirilecek.

ATO Congresium Angora Salonu’nda saat 11:00’da başlayacak olan törende 2015 yılında binlerce proje gerçekleştiren TİKA’nın açılışa hazır ve 2016 yılında tamamlanacak 53 projesinin tanıtımı yapılacak. Program da ayrıca TİKA tarafından restore edilen Kosova Prizren Emin Paşa Camii ve Arnavutluk'ta bulunan İşkodra Sheh Shamia Lisesi’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından canlı yayın bağlantısı ile gerçekleştirilecek.

5 kıtada 50 ülkede 52 program koordinasyon ofisi bulunan Türkiye’nin resmi kalkınma yardımı kuruluşu TİKA, 140 ülkeye yayılan faaliyetleri ve gerçekleştirdiği binlerce proje ile Türkiye’nin yüz akı oluyor.

2015 yılı içerisinde tamamlanan ve 2016 yılında tamamlanacak 29 ülkede 53 proje Türkiye’nin TİKA eli ile ortaya koyduğu ‘Türk Tipi Kalkınma Modeli’ne örnek teşkil ederken, TİKA’nın her geçen gün genişleyen ve 140 ülkeye ulaşan faaliyet coğrafyasının 4 kıtadaki ülkelerinden seçilmesi ile farklı bir anlam taşıyor. 

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından canlı bağlantı ile açılışı yapılacak projeler

Prizren Emin Paşa Camii

Kosova’nın Prizren şehrinde yer alan Emin Paşa Camii, 1832 yılında inşa edilmiştir. Emin Paşa Camii iç süslemeleri ve tezyinatı ile Prizren şehrinin en güzel camilerinden biridir. Prizren’in merkezinde bulunan cami, mimari ve üslup bakımından Sinan Paşa Camii ile benzerlikler arz etmektedir. Restorasyonun ardından şehir halkı tarafından yoğun ilgi gören cami, restorasyon çalışmaları öncesinde gözle görülebilen çatlakları ve statik sorunları nedeniyle yıkılma tehlikesi taşımaktaydı.

Prizren’in yönetici ailesi olan “Rotula” ailesi mensuplarından ayrıca külliyenin banisi olan Emin Paşa, Köstendil mutasarrıfı olan Tahir Paşa’nın oğlu ve bir zaman Prizren valisi görevinde bulunan Mahmud Paşa'nın kardeşidir. 1873/74 Prizren Vilayeti Salnamesine göre Emin Paşa 1842-43 yıllarında Prizren Sancakbeyi görevinde bulunmuştur.

Cami haziresinde bulunan kabir yazıtında Emin Paşa’nın hicri 1259/1843 yılında Prizren'de öldüğü ve medrese yanındaki hazirede defnedildiği bildirilmektedir. Cami haziresinde defnedilen Emin Paşa ile birlikte, bazı aile üyeleri de metfundur.

Emin Paşa Camii, günümüze ulaşmayan medrese ve şadırvanıyla birlikte bir külliye oluşturmaktadır.  Cümle kapısı üzerindeki kitabeye göre cami, H.1247/M.1831-32 Tahir Paşazade Mehmed Emin Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Cami TİKA tarafından temellerinden kubbesine kadar güçlendirilmiş, dış ve iç yapısı aslına uygun olarak restore edilmiştir. Caminin çevre düzenlemesinin ardından yapıya uygun şekilde yeni bir şadırvan yapılmıştır.

İşkodra Sheh Shamia Lisesi Yeni Bina İnşası

"İstanbul Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği"ne bağlı faaliyetlerini sürdüren ve 600 kız öğrencinin eğitimlerini gördüğü İşkodra "Haxhi Sheh Shamia" İmam Hatip Okulunun, İşkodra ailelerinden gelen yoğun taleplerini karşılanmadığından, dernek olarak sahip oldukları uygun bir arsa üzerine okul binası inşaası konusunda TİKA’dan destek talebinde bulunulmuştur. TİKA tarafından inşa edilen yeni okul binası donanım desteği tamamlanmıştır.

Sonraki Haber

TİKA Çalışanları Bulundukları Ülkelerde Çağdaş Alperenlerdir

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) “Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza” adlı TİKA Projeleri Tanıtım Töreni ATO Congresium Angora Salonu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.  TİKA tarafından restore edilen Kosova Prizren Emin Paşa Camii...