Haberler

22 Nisan 2012

13. Unctad Konferansı Doha'da Yapılıyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının açılışı (UNCTAD), 21 Nisan 2012 tarihinde Katar Emirliği’nin başkenti Doha’da yapıldı. Toplantıya Başkana Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam, çok sayıda yetkili ve basın mensubu katıldı.

13. UNCTAD konferansı sinevizyon gösterisi ve halk danslarının sergilenmesi ile başladı. Açılış konuşmasını Katar Emiri Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani yaptı. Konferans, hükümet ve devlet başkanlarının konuşması ile devam etti.

“Kalkınma Paradigması Değişmeli”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda ‘kalkınma paradigmasının değişmesini’ merkez alan bir konuşma yaptı. Başbakan konuşmasında, “Kalkınmayı sadece büyüme olarak değil; çevreye zarar vermeyen, refahı arttıran, ve insanların mutlu olması için gerekli koşulları sağlayan bir süreç olarak algılıyoruz.” dedi. Türkiye’nin artık alan el değil veren ol olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Resmi Kalkınma Yardımlarına dikkat çekti.

“En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik 200 Milyon Dolarlık Ekonomik ve Teknik İşbirliği Paketi Yürürlükte”

Erdoğan, “2010 yılında 1 Milyar Dolar olan Türkiye’nin Resmi Kalkınma Yardımları, 2011 yılı öncü verilerine göre yaklaşık 1,3 Milyar Dolara yükseldi. Türkiye, 2011 yılında OECD ülkeleri arasında Resmi Kalkınma Yardımlarını en çok arttıran ülke olmuştur. 2011 yılı Mayıs ayında düzenlenen ve ülkemizin ev sahipliği yaptığı En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı sonunda yayınlanan İstanbul Eylem Planının takipçisiyiz. Bugün, En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik olarak hazırladığımız 200 Milyon Dolarlık ekonomik ve teknik işbirliği paketi yürürlükte.” dedi.

“Dil, Din, Irk Ayrımı Yapmıyoruz”

Başbakan, konuşmasının devamında “Dil, din, ırk ayrımı yapmadan her milletin yaşadığı soruna dünyanın dikkatini çekiyoruz. AB katılım müzarekeleri devam eden bir ülke olarak Kafkaslarda, Balkanlarda, Orta Asya’da, Afrika’da, Ortadoğu’da farklı bir kalkınma anlayışına sahibiz.” cümleleri konuşmasını sonlandırdı.

Erdoğan’ın konuşması büyük bir ilgiyle takip edildi.

Toplantının ardından, Başbakan ve beraberindeki heyet Türkiye’ye döndü.

Sonraki Haber

Uluslararası Engelsiz Çocuk Bayramı Projesi Kapsamında Türkiye'ye Gelen Çocuklar Dünyaya Dostluk Mesajları Veriyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirilen “Uluslararası Engelsiz Çocuk Bayramı” projesi ile Türkiye, engelli çocuklara dost elini uzattı. Hayatında ilk kez yaşadığı şehrin dışına çıkan...