Başkanlığımız tarafından Bosna-Hersek’in Srebrenitsa, Bujim, Prozor, Glamac, Praca, Tuzla ve Novi Travnik yerleşim birimlerinde uygulanan “Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi” tamamlandı. Temel amacı Bosna savaşı sonrası evlerine dönen 120 ailenin ekonomisine katkıda bulunmak üzere ailelere ait hayvancılık işletmelerindeki üretimin arttırılması ve hayvancılık sektöründe güçlü bir alt yapının kurulması olan proje çerçevesinde, 140 adet gebe süt ineği yapılan törenle ihtiyaç sahibi köylülere dağıtıldı. Projeden 8 Sırp ailenin faydalanması sağlandı.
Program kapsamında, Bosna-Hersek’te halkın gelir kaynaklarının artırılması ve üretime katkıda bulunularak refah seviyelerinin yükseltilmesi amacıyla yürütülen hayvancılık projesi kapsamında satın alınan hayvanların karantina süresi sonunda muayene ve teslim işlemleri gerçekleştirildi. Dağıtım yapılan bölgeler tek tek ziyaret edilerek ailelerle görüşüldü ve aile işletmelerinin memnuniyeti görüşmeler esnasında çiftçiler tarafından TİKA heyetine iletildi.
25 Temmuz 2010’da düzenlenen Almanya’dan ithal edilen hayvanların Bosna-Hersek’teki aile işletmelerine dağıtılması törenine; TİKA Bosna-Hersek Program Koordinatörü Nevzat Yeşiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Hayvancılık Dairesi Başkanı Muhittin Eyimaya, TİKA Proje Sorumlusu Dr. Mahmut Çevik, Bölge Belediye Başkanları, Bihaç Bölgesi Veteriner Genel Müdürü, akademisyenler, müteşebbisler ve çiftçilerin yanı sıra basın mensupları katıldı.
TİKA Bosna-Hersek Program Koordinatörü Nevzat Yeşiler törende yaptığı konuşmada, ülke genelinde uygulanan proje kapsamında günde 25 litre süt verebilecek ve şu anda gebe olan 140 ineğin ihtiyaç sahibi köylülere dağıtıldığını söyledi. Dağıtılan bu hayvanlarla, bir ailenin geçimini sağlayabileceğini ifade eden Yeşiler, Türkiye ve TİKA olarak her zaman Bosna-Hersek’te yaşayan insanların yanında olduklarını dile getirdi.
Praca Belediye Başkanı Asım Zec ise Türkiye'ye ve TİKA'ya kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, Praca'da dağıtılan 20 büyükbaş hayvan sayesinde düşük gelir grubundan ailelerin hayatlarını doğdukları topraklarda daha iyi şekilde sürdürebileceklerini vurguladı.
Srebrenitsa Belediye Başkanı Osman Suljiç de Türkiye'nin sağladığı yardımlarda Boşnaklarla diğer halklar arasında hiçbir ayrım yapmadığını, bunun en güzel örneğinin ise Srebrenitsa'da yaşayan fakir Sırp ailelerine de büyükbaş hayvan dağıtılması olduğunu belirtti.
Projeden istifade eden Pracalı köylü Muhammed Bırdariç, şu anda bir ineğiyle ailesini geçindirmeye çalıştığını, TİKA'nın verdiği hayvanla evindeki inek sayısının ikiye çıktığını ve bu ineğin ailesinin geçimine büyük destek sağlayacağını söylerken, Vahid Velagiç adlı köylü ise şu anda iş imkânı olmadığı için çalışamadığını, ailesini geçindirmekte zorluk çektiğini ifade etti ve şunları ekledi: "Aldığım bu hediye, bana ve aileme çok önemli bir katkı sağlayacak. Çünkü hayvancılık ailemin tek gelir kaynağı. Bana verilen bu destekten dolayı Türkiye'ye ve kardeş Türk halkına teşekkür ediyorum."
Başkanlığımızca Bosna Hersek’in Kaçuni bölgesinde uygulanan Arıcılık Projesi kapsamında kurulan Arıcılar Birliği Yönetimi ve Boşnak çiftçilerin de törene katılmak için Praca’ya gelmeleri, TİKA’nın farklı bölgelerde uyguladığı projelerden istifade eden Boşnak ailelerin ilk defa tanışmasına ve kaynaşmasına vesile olması bakımından sosyal proje olgusunu öne çıkardı.
|