Başkanlığımız tarafından Tacikistan’da yürütülmekte olan eğitim altyapılarının iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında önemli bir adım daha atıldı. Bu kapsamda, Tacikistan Dangara Nahiyesi’ndeki 4 Numaralı Okulun tadilatı, yeni ek bina inşaatı ve tefrişatına ilişkin olarak Başkanlığımız ile Dangara Nahiyesi Kaymakamlığı arasında bir İşbirliği Protokolü imzalandı.
Gerçekleştirilecek tadilat, tefrişat ve yeni ek bina inşaatı ile hem okuldaki mekân sıkıntısının giderilmesi hem de öğrencilere modern koşullarda eğitim alma imkânı sağlanmış olacak.
Dangara Nahiyesi Kaymakamlığı hizmet binasında gerçekleştirilen imza töreninde, TİKA Tacikistan Koordinatörü Fatih Yılmaz ve Nahiye Kaymakamı Mahmadullo Saydaliyev’in yanı sıra, Nahiyenin Eğitim Müdürü ile 4 Numaralı Okulun Müdürü de hazır bulundu.
TİKA Tacikistan Koordinatörü Yılmaz imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda bütün boyutlarıyla her geçen gün güçlenerek geliştiğini, bu duruma paralel olarak TİKA’nın Tacikistan’a yönelik proje ve faaliyetlerinin de hem kapsam hem de hacim olarak arttığını belirtti.
Tacikistan’ın kalkınma plan ve programlarında eğitim altyapılarının geliştirilmesine özel bir önem ve öncelik verdiğinin Türkiye tarafından fark edildiğini belirten Yılmaz, ortak ülkelerin ihtiyaç ve öncelikleri doğrultusunda proje geliştirme ilkesini benimseyen TİKA’nın, Tacikistan’a yönelik faaliyetlerinin önümüzdeki dönemde “genel ve mesleki eğitim altyapıları ile sağlık altyapısının iyileştirilmesi” ve “kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi” alanlarında yoğunlaşacağını söyledi.
Dangara Nahiyesi Kaymakamı Saydaliyev ise, nitelikli insan gücünün Tacikistan’ın ekonomik ve sosyal kalkınma sürecinde olmazsa olmaz unsurlardan biri olduğunu, topluma yararlı bireyler yetiştirilmesinin de ancak eğitim sayesinde mümkün olabileceğini vurguladı. Nahiyelerindeki en büyük okullardan biri olan 4 Numaralı Okulun fiziki altyapısının güçlendirilmesi kapsamında Türkiye tarafından uzatılan dost elinin Tacikistan için büyük anlamlar ifade ettiğini belirten Saydaliyev, bu yardımın Tacik halkı tarafından asla unutulmayacağını kaydetti.
|